​Στις 7:30 το πρωί ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας στην Ειδομένη, με στόχο να ανοίξει και πάλι η σιδηροδρομική γραμμή. Υπενθυμίζεται ότι οι μετανάστες, οι οποίοι είναι συσσωρευμένοι στην περιοχή και δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ είχαν αποκλείσει τη γραμμή εδώ και μέρες.

Περίπου 400 άντρες των ΜΑΤ πήραν μέρος στη μεγάλη επιχείρηση ενώ απέκλεισαν τους δημοσιογράφους, αναγκάζοντας τους να απομακρυνθούν περίπου τρία χιλιόμετρα από το σημείο.

863dc7bb4374174d8682e91bae918b0e_L.jpg
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε πρόσφατα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ακόμη και με τη βία η διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής, μιας και το κράτος φαίνεται πως έχασε πολλά λεφτά, όσες μέρες έμεινε κλειστή.

Μάλιστα στις 11:20, 14 λεωφορεία αποχώρησαν γεμάτα μετανάστες οι οποίοι θα μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας στην Αθήνα.

1.jpg

Ο Oscar Webb, δημοσιογράφος της Telegraph και του Vice που βρίσκεται στην Ειδομένη, tweet-αρε πως οι αστυνομικοί είπαν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ: «όχι κάμερες, διαγράψτε τώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστυνομία κατάφερε να «καθαρίσει» την περιοχή σε λιγότερο από 20 λεπτά, συγκεντρώνοντας τους μετανάστες σε μία μικρή περιοχή γύρω από το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών.

κδκκδκδ.jpg

Όπως μεταφέρει μάλιστα, συνοδεύοντας σχεδόν κάθε νέο με φωτογραφικό υλικό, υπήρξαν και μετανάστες που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις σκηνές τους. «Ο Ιρανός Βαχίντ ξυλοκοπήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία αφού αρνήθηκε να αφήσει την σκηνή, αναφέρει φίλος του», γράφει ο Webb σχολιάζοντας σχετική φωτογραφία.

2.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγο ο φωτορεπόρτερ, ανέφερε ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να εισέλθουν στην περιοχή που είχε απαγορευτεί η είσοδος για να εντοπίσουν τα ασυνόδευτα παιδιά.

4.jpg

Περισσότερες από 10 προσαγωγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν πάνω από δέκα προσαγωγές μεταναστών ενώ νωρίτερα είχαν προσαχθεί τέσσερις δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι στην συνέχεια.

Στο μεταξύ, έχει διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου ένας Ιρανός, ο οποίος φέρεται να έχει υποστεί τραύμα από μαχαίρι.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη, ο τραυματίας φέρει τραύματα από μαχαίρι στο άνω και κάτω άκρο και η κατάστασή του, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν είναι σοβαρή.

Η σιδηροδρομική γραμμή έχει ανοίξει και, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ετοιμάζεται αυτή την ώρα να περάσει εμπορική αμαξοστοιχία από ΠΓΔΜ προς Ελλάδα.

8.jpg

Τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη επιβεβαιώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη επιβεβαιώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με την οποία επιβατική αμαξοστοιχία θα παραλάβει οικονομικούς μετανάστες από τον καταυλισμό για να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, δύο μηχανές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατευθύνονται στα Σκόπια μέσω Ειδομένης για να παραλάβουν εγκλωβισμένα εμπορικά βαγόνια.

7.jpg