​Το σημαντικό βραβείο Norbert Wiener πρόκειται να πάρει ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Δαφέρμος από τον έγκριτο επιστημονικό οργανισμό «American Mathematical Society», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού ιδρύματος.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά τιμητική διάκριση, που θα του δοθεί ως αναγνώριση για το σημαντικό του έργο στις Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις και στη Φυσική του Συνεχούς.

Το έργο του Κωνσταντίνου Δαφέρμου συνδυάζει τη βαθιά γνώση του αντικειμένου του με τον υψηλό βαθμό επιμέλειας με την οποία προσεγγίζει τα ζητήματα που ερευνά.

Μάλιστα, ο Έλληνας μαθηματικός χαρακτηρίζεται από τον επιστημονικό οργανισμό ως «ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στη θεωρία των Νόμ��ν Διατήρησης παγκοσμίως».

Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Brown (Alumni-Alumnae University Professor). Έχει διατελέσει επίσης Διευθυντής στο Lefschetz Center for Dynamical Systems, βοηθός Καθηγητής στο Τμήμα Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Cornell, ενώ ήταν μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος έλαβε το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ακολούθως το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιβλιογραφία με το ερευνητικό του έργο στην περιοχή της Μηχανικής και των Διαφορικών Εξισώσεων με αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις και επιστημονικά βιβλία, ενώ επίσης είναι μέλος συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών. Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του και έχει ανακηρυχτεί Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το βραβείο Norbert Wiener θα απονεμηθεί στον Έλληνα μαθηματικό στις 7 Ιανουαρίου του 2016 στο Σιάτλ.