Δεν πρόκειται για κάποιο παράξενο περιστατικό, αλλά για ένα απλό φυσικό φαινόμενο που προκαλεί ωστόσο έκπληξη. Ο λόγος για το φαινόμενο της άμπωτης, το οποίο εξαφάνισε τη θάλασσα από το Ναύπλιο!


Αυτό τουλάχιστον κατέγραψε ο φακός των Αργολικών Ειδήσεων από την παραλιακή οδό Ναυπλίου Νέας Κίου. Η δε ιστοσελίδα, argolikeseidhseis.gr, φένρει στο φως απίστευτες εικόνες!

τρυξτρυξρτξ.jpg

Παλίρροια, στη κοινή ναυτική γλώσσα «μαρέα», ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού μίας μεγάλης λίμνης και κυρίως των θαλασσών. Η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα, ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη. Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Το φαινόμενο της παλίρροιας είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό κι επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ώρο (ακριβέστερα 24ώρες 50' και 30"). Οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στη περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών.

τρυξτρξ.jpg

φτξρτξυετυξ.jpg

Έτσι, η μία πλημμυρίδα συμβαίνει στην άνω μεσουράνηση της Σελήνης σε ένα τόπο και η άλλη στη κάτω μεσουράνηση κάτω από τον ίδιο τόπο συμπληρώνοντας 12 ώρες και 25 λεπτά από τη πρώτη. Εξ’ άλλου και οι δύο αμπώτιδες συμβαίνουν όταν η Σελήνη βρίσκεται στην ανατολή και έπειτα (μετά από 12ώρες και 25λεπτά) στη δύση. Εξ αυτού προκύπτει και η σχέση της Σελήνης και του φαινομένου.

ξτρυ.jpg

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο!