​Πονοκέφαλος ��χει πιάσει εκατοντάδες οφειλέτες του Δημοσίου, καθώς από τη Δευτέρα ξεκίνησαν να επιδίδονται τα πρώτα ηλεκτρονικά κατασχετήρια μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κατασχετήρια αυτά, αφορούσαν έναν μικρό αριθμό οφειλετών που δεν ξεπερνούσε τους 150, ενώ στην σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ αναφέρεται ότι στόχος είναι να επιδίδονται 600 ειδοποιήσεις ανά τράπεζα σε καθημερινή βάση.

Όπως έγινε γνωστό, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ, θα μπορούν πλέον να γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ για τα μικρότερα ποσά θα ακολουθείται χειρόγραφη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ βρίσκονται οι εξής πέντε κατηγορίες οφειλετών:

1. Όσοι έχουν χρέη που βρίσκονται στο όριο της παραγραφής (με οφειλές που πλησιάζουν στη δεκαετία).
2. Όσοι έχουν μεγάλο ύψος οφειλής και συστηματική αθέτηση όρων ρύθμισης ή δεν έχουν προβεί σε καμία ρύθμιση.
3. Πρόσωπα μεγάλης ηλικίας που εμφανίζονται ως διαχειριστές νεοσύστατων εταιριών, οι οποίες όμως λειτουργούν ως «βιτρίνα» για να σβήνονται τα ίχνη παλαιότερων χρεών.
4. Οφειλέτες που εμφανίζονται να δημιουργούν νέα χρέη χωρίς να έχουν ρυθμίσει τα προηγούμενα.
5. Οφειλέτες οι οποίοι εκμεταλλεύονται συστηματικά τις ρυθμίσεις, καθώς πληρώνουν λίγες μόνο δόσεις και επανέρχονται με νέα αίτηση ρύθμισης, την οποία όμως εγκ��ταλείπουν πολύ γρήγορα.

Τι θα γίνει με τους διπλοοφειλέτες

Προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν με τους διπλοοφειλέτες, δηλαδή με όσους χρωστούν εισφορές στα ασφαλιστικά Ταμεία και ο λογαριασμός τους που κινδυνεύει να δεσμευτεί είναι ταυτόχρονα και λογαριασμός εξυπηρέτησης δανείου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, που είναι πάρα πολλές, δεν είναι απίθανο να υπάρξουν παράδοξα, όπως να δεσμευτεί λογαριασμός που χρησιμοποιεί ο οφειλέτης για να πληρώνει το δάνειό του.

Με το που πάρουν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο, οι τράπεζες θα πρέπει να επιλέξουν αν θα δεσμεύσουν τον λογαριασμό με ό,τι ποσό έχει μέσα για να πάρει το ΚΕΑΟ ή αν θα προλάβουν να κρατήσου τη δόση του δανείου πριν πάνε τα χρήματα για χρέη στα ταμεία.

Πώς θα γλιτώσετε τις κατασχέσεις για χρέη άνω των 5.000 ευρώ

Πάντως οι οφειλέτες μπορούν να αποφύγουν τις κατασχέσεις των τραπεζικών λογαριασμών με τους εξής τρεις τρόπους:

1. Με αίτηση ρύθμισης χρεών ακόμα και μετά το μπλοκάρισμα του τραπεζικού τους λογαριασμού. Με την υποβολή της αίτησης ζητούν ταυτόχρονα και την άρση της εντολής κατάσχεσης, αλλά θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση εντός 6 ημερών και την επόμενη στο τέλος του επόμενου μήνα. Η ρύθμιση που θα μπορούν να κάνουν πλέον είναι μόνο για 12 μήνες και ως εκ τούτου οι δόσεις που θα πρέπει να καταβάλλουν είναι μεν υψηλές, αλλά τουλάχιστον έτσι διατηρούν ανέπαφους τους λογαριασμούς για τις συναλλαγές τους.
2. Χωρίς αίτηση ρύθμισης οφειλής, αλλά καταβάλλοντας τις τρέχουσες εισφορές τους στα Ταμεία και μαζί με αυτές να δίνουν περίπου το 1% ως έναντι ποσό της παλιάς τους οφειλής. Με τον τρόπο αυτό δεν θα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των υποψηφίων που κινδυνεύουν με κατάσχεση λογαριασμού. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με το 1% μειώνεται μόνο το αρχικό κεφάλαιο, ενώ οι προσαυξήσεις θα συνεχίσουν να τρέχουν.
3. Να δηλώσουν ως ακατάσχετο ένα λογαριασμό του ποσού των 1.250 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται και ενεργειακό ΧΑΡΑΤΣΙ σε όλα τα ακίνητα από το 2016