Μια …λακούβα στο Αγρίνιο άφησε φυτό εφ όρου ζωής έναν 36χρονο καθηγητή Μαθηματικών, ο οποίος δεν μπορεί καν στοιχειωδώς να αυτοεξυπηρετηθεί και η νομαρχία πλήρωσε εφάπαξ αποζημίωση 577.900 ευρώ, όπως και θα καταβάλει μηνιαία, ετήσια αποζημίωση, αλλά και ανά 4ετία και 8ετία.

Η αδιαφορία και αμέλεια των νομαρχιακών αρχών να συντηρήσουν στοιχειωδώς τους οδικούς άξονες είχε ως αποτέλεσμα μια λακκούβα στο Αγρίνιο να καθηλώσει για πάντα σε αναπηρικό κρεβάτι ένα νέο άνθρωπο.

Το μοιραίο βράδυ

Ο εφιάλτης για τον μαθηματικό ξεκίνησε ένα βράδυ στις αρχές Μαρτίου 2004, όταν οδηγώντας το αυτοκίνητο του πατέρα του σε μη φωτιζόμενο επαρχιακό δρόμο του Αγρινίου, με πολλή βροχή, ο άτυχος άντρας δεν είδε την λακούβα που είχε σκεπαστεί με νερά, με αποτέλεσμα να πέσει μέσα σε αυτήν και το αμάξι του να βγει εκτός πορείας, με τον ίδιο να τραυματίζεται από το ατύχημα ανεπανόρθωτα.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα «protothema.gr», από την ημέρα του τραγικού τροχαίου ατυχήματος ο μαθηματικός κατέστη ολικά ανάπηρος (τετραπληγία). Οι γιατροί γνωμάτευσαν ότι η κατάστασή του είναι οριστικά στάσιμη, αποκλείοντας κάθε περαιτέρω πιθανότητα βελτίωσης του.

Κατόπιν όλων αυτών των τραγικών εξελίξεων, ο καθηγητής προσέφυγε στην Δικαιοσύνη διεκδικώντας όχι μόνο αποζημίωση, αλλά και την οικονομική κάλυψη εφόρου ζωής των ανθρώπων που θα τον βοηθούν και των αναγκαίων τεχνικών μηχανημάτων που θα πρέπει να τον υποστηρίζουν, αφού μια λακκούβα τον μετέτρεψε σε φυτό για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Αρχικά ζήτησε να του καταβληθούν περίπου 11 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι οι νομαρχιακοί φορείς όφειλαν να είχαν εντοπίσει τη λακκούβα και να την είχαν επισκευάσει ή τουλάχιστον να είχαν τοποθετήσει προειδοποιητική πινακίδα.

Τελικά, μετά από πολλούς δικαστικούς αγ��νες, το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την εφετειακή απόφαση, που του επιδίκασε: αποζημίωση 150.000 ευρώ, αποζημίωση για ηθική βλάβη 60.000 ευρώ, για ιατρικά βοηθήματα 2.318 ευρώ, για δαπάνες 2.110 ευρώ, για αποκλειστικές νοσοκόμες 15.170 ευρώ, για αποκλειστική συνοδό 4.500 ευρώ, για μαξιλάρι κατακλίσεων κάθε 4 χρόνια 213 ευρώ αναπροσαρμοζόμενο κατά 10% κάθε τετραετία (και αναδρομικά από το 2009 που προσέφυγε στα δικαστήρια), για αναπηρικό καροτσάκι και γερανό ανύψωσης 1.400 ευρώ κάθε 8 χρόνια αναπροσαρμοζόμενο κατά 12% κάθε 8ετία (και αναδρομικά από 2009), ��ια βοηθητικό προσωπικό μηνιαίως 450 ευρώ, προσαυξανόμενο 3% ετησίως και για ειδική διατροφή ετησίως 800 ευρώ (από το 2009).