​Εφτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τα Εξάρχεια να γίνονται «αστακός» και ακολουθεί άγριος «πόλεμος» αστυνομίας και αναρχικών.

αρχείο λήψης.jpg
Η 6η Δεκεμβρίου 2008 είναι μια ημερομηνία- «σταθμός» που άλλαξε τα πάντα, καθώς προκάλεσε μια σειρά πανελλαδικής εμβέλειας ταραχών, με μερίδα του τύπου και των πολιτικών κομμάτων να τις χαρακτηρίζει ακόμα και ως «εξέγερση».

1299206.jpg

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ:

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, στις 21:00 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

1302454.jpg
Στο σκεπτικό της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, το οποίο κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο, τον δράστη του εγκλήματος Επαμεινώνδα Κορκονέα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, αναφέρεται ότι ο αστυνομικός σκόπευσε ευθεία και πυροβόλησε όχι μία, αλλά δύο επαναληπτικές βολές. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο ειδικός φρουρός προέβη σε αυτή την πράξη χωρίς να έχει προκληθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

2257501.jpg

Η ΜΟΙΡΑΙΑ ΦΡΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΝΕΞΗ:

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, η αντιπαράθεση περιορίστηκε σε φραστική διένεξη των δύο αστυνομικών με μία ομάδα 4-5 ατόμων και είχε ως αποτέλεσμα να πυροβολήσει ο ειδικός φρουρός σε ευθεία βολή το πλήθος και να πετύχει τον νεαρό μαθητή στο θώρακα. Τον Δεκέμβριο του 2015, σε επιστολή του, ο Νίκος Ρωμανός, φίλος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και αυτόπτης μάρτυρας, παραδέχεται ότι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς αρχικά με πέτρες και στη συνέχεια με μπουκάλια μπύρας.

1303992.jpg

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ:

Από εκείνη την στιγμή και έπειτα, τα γεγονότα πήραν την μορφή «χιονοστιβάδας». Η είδηση μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου διαδόθηκε παντού.Πολίτες σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας ξεσηκώθηκαν, μαθητές βγήκαν στους δρόμους και πορείες πραγματοποιήθηκαν, με το κέντρο της Αθήνας να «καίγεται» από τα επεισόδια, τα οποία χαρακτηρίστηκαν πρωτοφανή.

1306877.jpg
Χαρακτηριστικό είναι πως εκείνη την περίοδο, η Βρετανία και η Αυστραλία είχαν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίπτωση που επιθυμούσαν να επισκεφτούν την Αθήνα.

1303846.jpg

ΕΝΟΧΟΣ Ο ΚΟΡΚΟΝΕΑΣ:

Αρχικά ο Επαμεινώνδας Κορκονέας προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του,αναφέροντας στο υπόμνημά του πως ο «θανών είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μια αποκλίνουσα συμπεριφορά».

2201117.jpg
Η Σχολή Μωραϊτη το διέψευσε κατηγορηματικά, ενώ στη συνέχεια η εκδίκαση της υπόθεσης μεταφέρθηκε (για λόγους ασφαλείας) στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας , το οποίο κήρυξε ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση, με άμεσο δόλο, τον δράστ�� του εγκλήματος Επαμεινώνδα Κορκονέα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, επιβάλλοντας του την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

αρχείο λήψης (1).jpg

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΞΕΨΥΧΗΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ:

Εικόνες που δεν θα ξεχάσει ποτέ και που έχουν σημαδέψει μέχρι σήμερα την ψυχή του, έζησε εκείνη την νύχτα και ο Νίκος Ρωμανός, καθώς ο Αλέξης ξεψύχησε στα χέρια του. Εφτά χρόνια μετά, μέσα από τη φυλακή, ο Ρωμανός προειδοποιεί για «Μαύρο Δεκέμβρη».