Συναγερμός σήμανε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, καθώς το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος “Τσεσμέ” ήταν ακινητοποιημένο για ώρες μεταξύ Λήμνου και Λέσβου κοντά στον Άγιο Ευστράτιο. Γύρω στις 19:00 το τουρκικό πλοίο άρχισε να κινείται νοτιότερα μεταξύ Χίου και Λέσβου.

ni.gif

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, το σκάφος βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, συνοδεύεται από μια κορβέτα και δεν φαίνεται να έχει ρίξει καλώδια για να κάνει έρευνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μια κανονιοφόρος του ελληνικού πολεμικού ναυτικού παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του.

Η πρόκληση είναι σημαντική κι έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά τις παραβιάσεις τούρκων πιλότων πάνω από το Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα, την 1η Δεκεμβρίου έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, F-16, εισήλθαν στις 15:01 στον ελληνικό εναέριο χώρο μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Καμμένος: Αποχώρησε το «Τσεσμέ» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Το περιστατικό με το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» που βρέθηκε κοντά στον Άγιο Ευστράτιο εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιβεβαίωσε από το βήμα της βουλής ο Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός τόνισε ότι όντως εισήλθε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά ακολουθήθηκε από την πρώτη στιγμή από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και νωρίς το βράδυ του Σαββάτου αποχώρησε.