​Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 1η Δεκεμβρίου συνέντευξη τύπου από το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το «Κέντρο Ζωής» και την «PRAKSIS», στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Ο Γιώργος Νικολόπουλος, από το γραφείο HIV λοίμωξης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρθηκε στα στοιχεία του πρώτου δεκαμήνου που έδωσε το Κέντρο στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες. Στα σημαντικότερα ευρήματα συμπεριλαμβάνεται η πτώση του αριθμού νέων λοιμώξεων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ), η σταθερή διαχρονικά αύξηση των λοιμώξεων στους άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες (ΑΣΑ), η αύξηση των διαγνώσεων σε ανεπτυγμένο βαθμό της λοίμωξης (στάδιο AIDS) και στην αύξηση του ποσοστού ακαθόριστων τρόπων μετάδοσης.

Ο Γιάννος Λιβανός, διευθυντής της «Θετικής Φωνής», έκανε μια ανασκόπηση της χρονιάς αναφορικά με τις εξελίξεις. Στα θετικά τόνισε, μεταξύ άλλων, τη διαφαινόμενη πτωτική πορεία των λοιμώξεων στους ΧΕΝ, την κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39α και την κατάργηση του παραβόλου των 46 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος απαραίτητο για την εξέταση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Σχετικά με τις αρνητικές εξελίξεις έδωσε έμφαση στις επαναλαμβανόμενες και παρατεταμένες ελλείψεις αντιρετροϊκής αγωγής στα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και στην έλλειψη αντιδραστηρίων για την εξέταση ιικού φορτίου, στην έλλειψη Στρατηγικού Σχεδίου αντιμετώπισης του HIV/AIDS από την Πολιτεία.

Ο Κωστής Χατζημωράκης, διευθυντής του Κέντρου Ζωής, αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις που αναπτύσσουν οι τρεις ΜΚΟ ξεχωριστά. Επισήμανε όμως την κοινή πλεύση σε τέσσερα προγράμματα και το όφελος που έχει προκύψει από αυτή τη συνεργασία.

Πρόκειται για το πρόγραμμα εξέτασης «Δημόσια Υγεία: Πρόληψη – Εξέταση – Υποστήριξη» το οποίο υλοποιούν από τον Οκτώβριου του 2014 οι τρεις οργανώσεις σε συνεργασία με τους «Γιατρούς το�� Κόσμου», το πρόγραμμα διεκδίκησης «Ο HIV ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΦΑΙΡΑ: ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ - ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» το οποίο ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2015, την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα εξέτασης για HIV και ιογενείς ηπατίτιδες (B, C) η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και την κοινή πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την καταγραφή μέσω ενός ερευνητικού εργαλείου των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο εξάμηνο.

Η Μαριανέλλα Κλώκα, του τμήματος διεκδίκησης δικαιωμάτων της «Praksis», κλήθηκε εκ μέρους των τριών οργανώσεων να παραδώσει τιμητική διάκριση στο δημοσιογράφο Δημήτρη Καραγιώργο για τη δημόσια συγνώμη που εξέφρασε σχετικά με τα δημοσιεύματα που υπέγραψε και ο ίδιος την περίοδο του 2012, για τις συλλήψεις και τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών. Στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: "Αυτός που βρίσκει, είτε από τύψεις είτε από αληθινή αυτοκριτική, το θάρρος να ξεστομίσει τη συγνώμη και μάλιστα δημόσια, για τους παραπάνω λόγους αξίζει την ενθάρρυνσή μας. Και η τιμητική διάκριση αυτή έχει σαν σκοπό να ενθαρρύνει τον ίδιο και άλλες και άλλους δημοσιογράφους, αλλά και να τους κάνει να πιστέψουν ότι αξίζει τον κόπο να αρνούνται να υπογράψουν τερατώδη κείμενα, που ισοπεδώνουν αξιοπρέπειες, για όλα τα λεφτά ή για όλη τη δόξα αυτού του συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, η κοινωνία των πολιτών δεν θα τους αφήσει μονάχους. Μέχρι να έχουμε και άλλες τέτοιες επανεκκινήσεις η ΕΣΗΕΑ και οι οργανώσεις μας έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε."

Το Κέντρο Ζωής ιδρύθηκε το 1991 και είναι ένα αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο το οποίο προσφέρει δωρεάν ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη από επαγγελματίες, ενώ υλοποιεί προγράμματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους. Το Κέντρο ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενημέρωσης του ευρύτερου πληθυσμού σχετικά με το HIV/AIDS και λειτουργεί χάρη στην πολύτιμη και ακούραστη προσφορά των εθελοντών του, μέσα σε πλαίσια σεβασμού προς τον συνάνθρωπο και απόλυτης εχεμύθειας. [Ιερά Οδός 42 , Κεραμεικός | Τηλ.: 210 72 57 617 - 210 72 33 848 | www.kentrozois.gr| info@kentrozois.com]

Η PR.A.K.S.I.S., Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας, ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την ανακούφιση από τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό ευπαθών κοινωνικά ομάδων και την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, μέσω της δημιουργίας και της υλοποίησης προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Η PRAKSIS δραστηριοποιείται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λέσβο και παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, νομική βοήθεια, εργασιακή συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη με μια πληθώρα προγραμμάτων. [Στουρνάρη 57, Αθήνα | Τηλ.: 210 520 5200 | www.praksis.gr | info@praksis.gr]

H «Θετική Φωνή» είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος. Σκοποί της ίδρυσης και λειτουργίας του είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, η αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV, καθώς και ο περιορισμός των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα. [Αγίων Αναργύρων 13, Αθήνα |Τηλ.: 210 862 7572 | www.positivevoice.gr | info@positivevoice.gr ]