​Σε έλεγχο όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Λέσβο προχωρεί το υπουργείο Μετανάστευση�� και η αστυνομία, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι κάποιες που δεν έχουν πιστοποιηθεί από τις αρχές του νησιού, ίσως να έχουν βοηθήσει τζιχαντιστές να περάσουν στην Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο να έχουν εισχωρήσει τζιχαντιστές στην Ελλάδα με την συνεργασία μη κυβερνητικών οργανώσεων, άφησε να εννοηθεί ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης στο Βήμα FM:

«Όταν ήρθαν οι μεγάλες ροές είχα πει ότι εκεί μέσα μπορεί να συμβαίνουν διάφορα πράγματα. Το ερώτημα είναι άλλο, αν μέσα στην γενική φούρια Στα νησιά δεν έπαιξαν τόσο η αστυνομία, όσο έπαιξαν διάφορες ΜΚΟ και διάφορες περίεργες οργανώσεις».

Στη Λέσβο επιχειρούν αυτή τη στιγμή περισσότερες από 70 μη κυβερνητικές και άλλες οργανώσεις. Από αυτές μόλις 30 έχουν καταγραφεί και έχουν πάρει οδηγίες από τις λιμενικές αρχές για το έργο τους.

Ωστόσο υπάρχουν 40 που δεν έχουν πιστοποιηθεί και δρουν χωρίς έλεγχο. Όπως λέει ο δήμαρχος Λέσβου, κάποιες ΜΚΟ δεν πήγαν για να συνδράμουν στην ανθρωπιστική προσπάθεια που γίνεται στο νησί.

Μετά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής προχωρά σε επανεξέταση όλων των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά και όσες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος απομακρύνονται.