​Αποζημίωση 150.000 ευρώ εις βάρος του ελληνικού δημοσίου απεφάνθη δικαστήριο για υπόθεση ξυλοδαρμού δύο αλλοδαπών από αστυνομικό. Η υπόθεση είχε προκαλέσει σάλο πριν από χρόνια, όταν ο απότακτος πλέον αστυνομικός έβαζε δυο μετανάστες να αλληλοχαστουκίζονται μέσα στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας.

Η ελληνική δικαιοσύνη έγραψε τον επίλογο σε αυτή την υπόθεση ντροπής που ήρθε στην δημοσιότητα με το βίντεο που βλέπετε, με μια απόφαση κόλαφο για την παράνομη συμπεριφορά κρατικών οργάνων. Πρωταγωνιστής είναι ένας αξιωματικός της ελληνικής αστυνομίας. Θύματα δύο αλλοδαποί που συνελήφθησαν με την κατηγορία τ��ς αρπαγής τσάντας.

Η υπόθεση έγινε γνωστή το 2007. Στο βίντεο ο αστυνομικός «τιμωρός» που ανέλαβε και το ρόλο του βασανιστή, ραπίζει και στη συνέχεια δίνει εντολές στους αλλοδαπούς να χαστουκίζουν ο ένας τον άλλο.

«Υπάρχει η αναγνώριση ότι κάποια κρατικά όργανα έχουν σφάλλει έχουν παραβεί το νόμο και αυτό έχει να κάνει με χρήμα σε ότι έχει να κάνει με την ικανοποίηση αυτών των ατόμων» δηλώνει ο δικηγόρος των θυμάτων, Χρήστος Ντιβανί��ης.

Παρά την συγνώμη του αστυνομικού, το ποινικό δικαστήριο καταδίκασε τον αστυνομικό και υποχρέωσε το ελληνικό δημόσιο να καταβάλλει 70.000 ευρώ με τους νόμιμους τόκους για κάθε θύμα.

«Τα όργανα της τάξης θα πρέπει να σέβονται τους κατηγορουμένους, να τους μεταχειρίζονται με άψογο τρόπο αποφεύγοντας κάθε μορφή βίας και να διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους ανεξαρτήτως αν το ζητούν ή όχι οι κατηγορούμενοι» ήταν το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου.

Το βίντεο ανακαλύφθηκε τυχαία από αστυφύλακα της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ στο πόρισμα της ΕΔΕ που είχε γίνει τότε αναφέρει ότι ο αστυνομικός υπέβαλε σε βασανιστήρια με μεθοδικότητα τους δυο αλλοδαπούς για περίπου πέντε λεπτά. Τους χτυπούσε και με ξύλινη ράβδο και τους ανάγκαζε κατά την διάρκεια του αλληλοχαστουκισμού να αυτογελοιοποιούνται με ��ρισιές.