​Σε έκτακτη σύνοδο κορυφής, με συμμετοχή και της Τουρκίας, την Κυριακή 29/11 στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και τον πλήρη έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Σε αυτό, περιλαμβάνονται πολύ αυστηρά μέτρα, ανάμεσά τους και το βιομετρικό διαβατήριο, που υπολογίζεται να καθιερωθεί μέχρι την 1η Μαρτίου, για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο νέο διαβατήριο, θα περιέχεται ένα τσιπάκι που θα περιλαμβάνει όλα τα βιομετρικά στοιχεία κάθε κατόχου. Με ιδιαίτερη έμφαση πάντως να δίδεται σε αυτά που θεωρείται πρακτικά αδύνατον να αλλοιωθούν, όπως η ίριδα του ματιού και το Ντι-Εν-Εϊ, μέσα από μια μικροποσότητα σάλιου.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι σε χρόνο μηδέν θα μπορεί να γίνει επαλήθευση -ανά πάσα ώρα και στιγμή- των βιομετρικών στοιχείων κάθε υπόπτου για συνεργασία με τζιχαντιστές, όπου κι αν ελεγχθεί. Καθώς με τα νέα μέτρα έλεγχοι θα μπορούν να γίνονται ακόμη και σε Ευρωπαίους πολίτες, παντού, ακόμη και σε πολυκαταστήματα ή και εξωτερικούς χώρους.

Την καθιέρωση του βιομετρικού διαβατηρίου με το τσιπάκι, υπερασπίζεται ένθερμα και ο Σουηδός πρωθυπουργός Στεφάν Λεφβέν, ο οποίος -σύμφωνα με δημοσίευμα του Ρώϋτερς- προτάσσει μια στοχευμένη αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν, η οποία προβλέπει την ελεύθερη διακίνηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόσταγμα πάντως για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών και την ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών, σχεδιάζεται να αναλάβει πλέον η Europol που είναι η αστυνομική αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάτι που προκαλεί προβληματισμό σε αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, και πολλές ενστάσεις από πλευράς ΟΗΕ.

Το διαρκές «τσιπάρισμα» αποτελεί ένα μόνο από τα μέτρα. Το νέο πλαίσιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:

-Ελέγχους στο διαδίκτυο και διαγραφή περιεχομένου που κρίνεται φιλο-τζιχαντιστικό.
-Κατάσχεση διαβατηρίων.
-Ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς και πάγωμα καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.
-Δημιουργία μιας μαύρης λίστας Ευρωπαίων, υπόπτων για τυφλή τρομοκρατική δράση, και ως συνοδοιπόρων.
-Τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών.
-Διαχωρισμό των κρατουμένων, καθώς οι φυλακές θεωρούνται εστία στρατολόγησης μαχητών του τζιχάντ.

Ορισμένα από τα μέτρα, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, δεν πρόκειται να ανακοινωθούν, διότι θίγουν ανθρώπινα δικαιώματα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όμως θεωρούν, ότι μετά το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, αυτό που προέχει, είναι η εξολόθρευση των τζιχαντιστών. Υπάρχουν όμως και οι …«ρομαντικοί» που πρέπει να πειστούν.