Η «πρώτη μας αγάπη και παντοτινή» οφείλει την ύπαρξή της στον εμπνευστή της, τον Ιωάννη Κωτσιόπουλο, ο οποίος «έφυγε» από την ζωή αφήνοντας πίσω του την πιο… γλυκιά κληρονομιά, την σοκολατοβιομηχανία «ΙΟΝ».

Η ΙΟΝ, πήρε το όνομά της από το «ίον το εύοσμο», το μενεξέ, πριν από 80 χρόνια. Ο άνθρωπος που κατάφερε να κρατήσει ελληνική μια εταιρεία με 85 χρόνια ιστορίας αφήνει πίσω του μια «γλυκιά» ανάμνηση.

δφγηδδφγηδγη.jpg
σδφγνφγνφγνδφνσγνσγν.jpg

Η ιστορία πίσω από τη βιομηχανία:

Η Ίον είναι μια εταιρεία – πρότυπο για τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Η ιστορία της ξεκινά το 1930, όταν μια ομάδα μετόχων φτιάχνει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Πέντε χρόνια αργότερα ενώθηκαν με την εταιρεία ΝΑΣΚΟ που έφτιαχνε καραμέλες και άλλα ζαχαρωτά.

Η ΝΑΣΚΟ ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο. Ο δεύτερος, ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, δεν άργησε να αποδειχτεί η κινητήρια δύναμη της εταιρείας, καταφέρνοντας μετά από μερικά χρόνια να εξαγοράσει τις μετοχές των περισσότερων συνεργατών του και να αποκτήσει τον έλεγχό της.

Ο πόλεμος σάρωσε τα πάντα και στην Ελλάδα, αλλά η Ίον κατάφερε να σταθεί στα πόδια της γρήγορα, χάρη κυρίως στο πιο εμβληματικό της προϊόν, την σοκολάτα Αμυγδάλου, που λανσαρίστηκε το 1947.

ηγδγη.jpg


Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο μέχρι χθες πρόεδρος της Ίον κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος (ανιψιός του τότε ιδιοκτήτη) μπαίνει στην επιχείρηση, μαζί με τον στενό του φίλο Γιώργο Καρκαζή και μαθαίνει στους Έλληνες τη σοκολάτα!

Ο κ. Κωτσιόπουλος και ο κ. Καρκαζής, δύο πεισματάρηδες Αρκάδες που συνδέθηκαν από τα φοιτητικά τους χρόνια και κληρονόμησαν την περιουσία των ιδρυτών αδελφών Κωτσιόπουλων, πήραν στα χέρια τους, το 100% των μετοχών της ΙΟΝ ΑΕ.

Από τα Λιθοβούνια της Αρκαδίας ο πρώτος και από τις Ρίζες Τεγέας της Αρκαδίας ο δεύτερος, σπούδασαν μαζί οικονομικές επιστήμες στην Αθήνα και έδωσαν όρκο φιλίας. Οι δύο αυτοί επιχειρηματίες είχαν τον έλεγχο από κοινού της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας σοκολάτας και όριζαν την τύχη της.

Η Ίον παραμένει σήμερα, 85 χρόνια μετά την ίδρυσή της, στο σύνολό της στα χέρια των οικογενειών Κωτσιόπουλου και Καρκαζή.