​Η Λευκάδα μετατοπίστηκε κατά 36 εκατοστά προς τον Νότο, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε ο σταθμός GPS του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Πόντι Λευκάδας.

«Πρόκειται για μία μεγάλη μετακίνηση που εξέπληξε και εμάς» , είπε χαρακτηριστικά, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Αθανάσιος Γκανάς.

«Αυτό είναι λογικό να συμβεί με τέτοιας έντασης σεισμό. Ανάλογη μετακίνηση είχαμε και στην Κεφαλονιά από τον σεισμό του Ιανουαρίου του 2014» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος - ερευνητής Γεράσιμος Χουλιάρας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα των σεισμολόγων, ο φλοιός έχει υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν τα 20 εκατοστά, όταν το αντίστοιχο φαινόμενο στον σεισμό της Πάρνηθας το 1999, έφτανε τα 9 εκατοστά. Η μετασεισμική δραστηριότητα στη Λευκάδα συνεχίζεται και δύο ακόμα δονήσεις, μεγέθους 4,8 και 4 βαθμών, ταρακούνησαν το νησί από τις 5 τα ξημερώματα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν συνολικά σχεδόν 20 μετασεισμοί. Ο σεισμός των 4,8 βαθμών σημειώθηκε στις 7 και 12 το πρωί και είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 7 χιλιόμετρα δυτικά του Φισκάρδου.

Χθες η Λευκάδα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες. Είκοσι εννέα σπίτια και 13 δημόσια κτίρια έχουν κριθεί μέχρι στιγμής ακατοίκητα στη Λευκάδα μετά τις αυτοψίες των μηχανικών, ενώ δεκάδες σπίτια και κτίρια έχουν υποστεί ζημ��ές.