​Από το Μάρτιο του 2014, οι ελληνικές αρχές είχαν ενημερώσει την Γαλλία ότι επίκειται τρομοκρατικό χτύπημα, με αφορμή την σύλληψη ενός Γάλλου μουσουλμάνου στην Ορεστιάδα.

Όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star, ο Γάλλος μουσουλμάνος ανακρινόταν από Έλληνες αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε επάνω του ένα στικάκι στο οποίο υπήρχαν λεπτομέρειες για τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Αμέσως είχε ενημερωθεί η ηγεσία της αστυνομίας αλλά και ο τότε υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Δένδιας.

Εδώ και ενάμιση χρόνο λοιπόν οι Γάλλοι γνώριζαν ότι η πρωτεύουσα τους ήταν στο στόχαστρο εξτρεμιστών μουσουλμάνων. Ο Γάλλος, 23 ετών, αφέθηκε ελεύθερος από τις ελληνικές αρχές ενώ ένας συνεργός του, που είχε ταξιδέψει σε Γαλλία και Ιταλία συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές. Οι δυο τους φέρονται να ήταν μέλη οργάνωσης - παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη στην Κω μέσα σε μια βάρκα που επέβαιναν και άλλοι πρόσφυγες έφτασαν δυο Σύριοι. Ενώ περίμεναν για να καταγραφούν η συμπεριφορά τους κίνησε υποψίες στους άνδρες του λιμενικού. Οδηγήθηκαν στο λιμεναρχείο και όταν έγινε έλεγχος στα κινητά τους τηλεφωνά βρέθηκαν φωτογραφίες με όπλα αλλά και υλικό που παραπέμπει σε πιθανή σχέση τους με τους τζιχαντιστές. Αμέσως ενημερώθηκε η ΕΥΠ και οδηγήθηκαν στο κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά οπού κρατούνται.

Διαβατήρια ή αλλά έγγραφα πάνω τους δεν είχαν ώστε να εξακριβωθεί η ταυτότητα τους.