Το χτύπημα του Εγκέλαδου που ταρακούνησε σήμερα τη Δυτική Ελλάδα προέκυψε από ένα ρήγμα που είναι… πολύ γνωστό στους σεισμολόγους.

Το star.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος λίγο πριν μεταβεί στη Λευκάδα δήλωσε:

«Ο σεισμός έγινε στον υποθαλάσσιο χώρο δυτικά της Λευκάδας, δυτικά δηλαδή του Πόρτο Κατσίκι.Ήταν σεισμός που είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ και έγινε αισθητός στη μισή δυτική Ελλάδα και πολύ έντονα αισθητός στις κοντινές στο επίκεντρο περιοχές. Από το σεισμό έχασαν δυστυχώς τη ζωή τους και δύο ηλικιωμένες γυναίκες ενώ έχουμε επιπτώσεις σε πολύ παλιά κτίρια στο νότιο τμήμα της Λευκάδας. Έχουμε εκδήλωση κατολισθήσεων με αποτέλεσμα να μην εύκολη η πρόσβαση στις περιοχές της νοτίου Λευκάδας. Ο ΟΑΣΠ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό. Έγινε αμέσως αυτοψία στην περιοχή από τοπικούς φορείς, δημιουργήθηκε συντονιστικό όργανο και εγώ προσωπικά επικοινώνησα με όλους τους υπεύθυνους από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ήδη κλιμάκιο του ΟΑΣΠ βρίσκεται στην περιοχή και άλλα δύο κλιμάκια θα φτάσουν τις επόμενες ώρες ενώ μεταβαίνω και εγώ στο νησί».

99953cee52f72fbc2223c71c1e834c5f.jpg

Γιατί το ρήγμα του Ιονίου δίνει μεγάλους σεισμούς

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ «όλο το Ιόνιο ουσιαστικά κάθεται σε ένα μεγάλο ρήγμα που ξεκινά από την Κέρκυρα και τελειώνει νότια της Ζακύνθου. Είναι ουσιαστικά η ραφή μεταξύ της Ευρωπαϊκής και της Αφρικανικής πλάκας γι΄ αυτό και έχουμε έντονη σεισμικότητα στην περιοχή. Το ρήγμα αυτό που έδωσε το σημερινό σεισμό είναι κομμάτι του ρήγματος που προκάλεσε το σεισμό στην Κεφαλονιά τον Ιανουάριο του 2014. Είναι το βόρειο κομμάτι του ρήγματος το οποίο δεν είχε ενεργοποιηθεί, ούτε στον σεισμό της Κεφαλονιάς, ούτε στον σεισμό της Λευκάδας το 2003. Έτσι λοιπόν έχουμε το σπάσιμο ενός κομματιού του ρήγματος που έδωσε τον σημερινό σεισμό. Εκεί βέβαια θα πρέπει να πούμε, ότι η σεισμικότητα δεν είναι τόσο βίαιη όσο στις άλλες περιοχές (όπως είδαμε στον σεισμό της Κεφαλονιάς)».

Δε ξέρουμε ακόμη αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε αν μιλάμε για τον κύριο σεισμό» αποσαφηνίζει ο κύριος Λέκκας και προσθέτει «πρέπει να περάσουν αρκετά 24ωρα. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε πλήρη επιφυλακή».

ΤΗΣ ΙΣΜΗΝΗΣ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Δύο ΝΕΚΡΟΙ και τέσσερις ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ανάμεσα τους και παιδιά απ’τον σεισμό στην Λευκάδα

Όταν ο εγκέλαδος χτύπησε την Λευκάδα:«Παναγία μου» φώναζαν οι κάτοικοι-ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ τα βίντεο

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟ από την Λευκάδα: Το μισό λιμάνι της Βασιλικής έχει βυθιστεί-Κατολισθήσεις

Λευκάδα:Έκλεισαν δρόμοι και σχολεία-Σκέφτονται να εκκενώσουν χωριά και να βγάλουν σκηνές