​Γιατί το χτύπημα έγινε στη Γαλλία; Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το φόβο; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντά η ανάλυση που έκανε για το star.gr o έμπειρος διεθνολόγος, Διευθυ��τής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Τι σημαίνει και τι σηματοδοτεί η πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης

Όπως εξηγεί ο κύριος Φίλης «η επίθεση σημαίνει καταρχάς ότι η ανασφάλεια που επικρατούσε σε διάφορα μέρη του πλανήτη για πρώτη φορά αρχίζει να κυριεύει τον ευρωπαίο πολίτη. Σημαίνει ότι μεταφέρεται το κέντρο βάρους μιας πολεμικής σύρραξης η οποία λαμβάνει χώρα περιφερειακά, μέσα στους κόλπους της γηραιάς ηπείρου.

Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να αποδειχθεί μεμονωμένο, φοβάμαι ωστόσο ότι μπορεί απλά να αποτελεί την απαρχή μιας αλληλουχίας γεγονότων ανάλογων, είτε αποτυχημένων, είτε περισσότερο πετυχημένων, όπου θα εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Επίσης οι ίδιες οι επιθέσεις που έγιναν στα διαφορετικά σημεία φαίνεται ότι στόχευαν στο να πλήξουν και ένα μέρος της πολιτισμικής ταυτότητας της Δύσης. Δηλαδή, έγιναν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, σε κάποιες καφετέριες και χώρους διασκέδασης. Ισως να υπάρχει συμβολισμός που προκύπτει από αυτές τις επίθεσεις, οι οποίες ασφαλώς φαίνεται ότι είχαν οργανωθεί αρκετά καλά και για αυτό είχαν αυτά τα οδυνηρά αποτελέσματα.

1d15cf083f618e4426f1533cf957def1d4e681d1.731.507.56734f0f00ca3cd2762cb793b0724480c4a6bc37.jpg
Από την άλλη, η μετατόπιση του προβλήματος μέσα στην ενδοχώρα της Ευρώπης σημαίνει ότι ��α έχουμε ανάληψη πρωτοβουλιών, για να μην πω δράση, από πλευράς πολιτικών ηγεσιών σε σχέση με την εξουδετέρωση του ISIS, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί πλέον γιατί έχουμε καθυστερήσει.

Γιατί έχουμε κάνει λίγα ή σχεδόν τίποτα για να το αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το πρόβλημα. Φοβούμαι ότι το πρόβλημα έχει έρθει για να μείνει.

Είναι ανησυχητικό ότι ακόμη δεν ξέρουμε την ταυτότητα των δραστών. Είναι πιθανό να πρόκειται για Γάλλους πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Δε ξέρουμε αν έχουν δώσει μάχες στο πλευρό των τζιχαντιστών όπως όπως έχει συμβεί με μια σειρά ευρωπαίων πολιτών.

Πιθανολογώ ότι δεν έιναι τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, άνθρωποι που προήλθαν από προσφυγικές ροές. Από την άλλη όμως πρέπει να δει κανείς, ποιος είναι αυτός που συντόνισε την όλη επιχείρηση. Γιατί αν η επιχείρηση εχει συντονιστεί στη Γαλλία, ακόμη και αν μιλάμε για Γάλλους πολίτες που συμμετέιχαν σε αυτές της βιαιότητες, τότε το πρόβλημα λαμβάνει άλλη διάσταση».

Γιατί το χτύπημα έγινε στη Γαλλία

«Η Γαλλία έχει μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη» εξηγεί ο κύριος Φίλης και προσθέτει «είναι πρώην αποικιοκρατική δύναμη. Αρα είναι και στο κάδρο των χωρών που φέρουν ευθύνη σύμφωνα με τους τζιχαντιστές, για τα τεκταινόμενα εδώ και δεκαετίες, για να μη πω εδώ και αιώνες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

mediadefaultimagestzixantistes.jpeg
Το Παρίσι επίσης, έχει διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις κατά το π��ρελθόν, από το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μέχρι τη Λιβύη και εσχάτως το Ιράκ και τη Συρία, συνεπώς θεωρείται ΣΤΟΧΟΣ. Επίσης η Γαλλία είναι μια χώρα που αποτελεί πρότυπο, έναν πρωτοπόρο για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Μη ξεχνάμε ότι ο διαφωτισμός από εκεί ξεκίνησε. Οπότε δεν αποκλείεται κάποιο από τα γιατί, να σχετίζεται και με αυτό.

Σε κάθε περίπτωση είναι εξόχως ανησυχητικό και για τη χώρα και για τις δυνάμεις ασφαλείας, που θεωρούνται από τις αποτελεσματικότερες στον κόσμο, το γεγονός ότι είχαμε δεύτερο και μεγαλύτερο χτυπημα τέτοιων διαστάσεων μέσα σε μόλις λίγους μήνες μετά το Σαρλί».

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον φόβο!

«Ο κυριότερος στόχος των τζιχαντιστών και του ισλαμικού κράτους» αποσαφηνίζει ο καθηγητής έιναι «να υπάρξει διάχυση του φόβου στην κοινωνία. Το γεγονός ότι η Γαλλία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το γεγονός ότι έκλεισε τα σύνορα για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, τα λέει όλα.

Σήμερα βλέπουμε το Παρίσι να είναι νεκρή πόλη. Αυτές οι εικόνες και η αποτύπωσή τους στο μυαλό και μνήμη μας, είναι ακριβώς ο στόχος όλων αυτών που εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν αυτό το μακελειό.

ια ένα διάστημα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια θα αποτελούν βασικό στοιχείο της καθημερινότητας μας. Μέχρι σήμερα η Ευρώπη, με τα όποια προβλήματα της, είχε μερικά κεκτημένα τα οποία ήταν αδιαπραγμάτευτα. Την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και την ασφάλεια που ένοιωθε ο μέσος ευρωπαίος πολίτης σε αντίθεση με τους πολίτες άλλων χωρών. Όλα αυτά πλέον τίθενται εν αμφιβόλω».

Η Ελλάδα πρέπει να φοβάται;

Όπως τονίζει ο κύριος Φίλης «η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει αναλάβει στρατιωτική δράση στη Μέση Ανατολή. Έχει παράσχει μια διακριτική στήριξη χωρίς να έχει εμπλακεί, άρα δεν είναι στο κάδρο των κρατών που θεωρούνται υπεύθυνα για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης η Ελλάδα έχει θετικό προφίλ απέναντι στο αραβικό στοιχείο.

Ωστόσο εδώ δε μιλάμε για μετριοπαθείς μουσουλμάνους αλλά για ανθρώπους τόσο ακραίους που τους βλέπουμε να σκοτώνουν και να εκτελούν με τον πιο φρικαλέο τρόπο, οποιονδήποτε τους στέκεται εμπόδιο. Ακόμη και ομοϊδεάτες τους, ακόμη και ομόθρησκους τους. Υπό αυτή την έννοια δεν είμαστε καλυμμένοι».

Φόβος ότι το προσφυγικό θα συνδεθεί με το μακελειό στη Γαλλία – Επιπτώσεις στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει διττό κίνδυνο» επισημαίνει ο καθηγητής και εξηγεί ότι «άνθρωποι, τρομοκράτες που μπορούν να παρεισφρήσουν μέσα στους πρόσφυγες, χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου.

Και επειδή δεν είμαστε ακόμη συντονισμένοι για να μπορούμε να ανταλλάσσουμε με ακρίβεια πληροφορίες με τα άλλα κράτη της Ε.Ε, ούτε έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε λεπτομερείς ταυτοποιήσεις αυτών που διέρχονται από την ελληνική επικράτεια, αυτό δημιουργεί κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσουμε συντονισμένα.

Σε ότι αφορά στην ενίσχυση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος έκρηξης στην κοινωνία καθώς η αβεβαιότητα και ο φόβος παράγει συντηρητισμό γιατί φοβόμαστε ακόμη και για την ίδια τη ζωή μας. Αλίμονο ωστόσο αν στο πρόσωπο κάθε μετανάστη βλέπουμε έναν εν δυνάμει τρομοκράτη. Αυτό θα έχει τραγικές συνέπειες για την Ευρώπη.

Είναι πάντως πολύ πιθανό να συνδεθεί το προσφυγικό με την επίθεση στη Γαλλία για το λόγο ότι βλέπουμε σε μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών να επικρατούν ακραίες απόψεις και θέσεις οι οποίες μετά το μακελειό στο Παρίσι, φοβάμαι ότι θα ενισχυθούν.

Βλέπουμε μετά την Ουγγαρία να υψώνει τείχη η Σλοβενία, να κάνει το ίδιο η Αυστρία, να σκέφτεται να κάνει κάτι πανομοιότυπο και η Κροατία. Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις αντιλήψεις αλλά στο γεγονός ότι θα συγκεντρωθούν και θα εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα και την FYROM» είπε τέλος ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης.

Της Ισμήνης Λέντζου