​Ήταν 23 Μαΐου του 2006 όταν ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης, έπεσε νεκρός, κατά τη διάρκεια σύγκρουσης ενός ελληνικού και ενός τουρκικού F16, πάνω από την Κάρπαθο. O Tούρκος πιλότος ανασύρθηκε ζωντανός.

O αδερφός του Κωνσταντίνου μίλησε για το καμάρι της οικογένειας, που έφυγε πάνω στο καθήκον. «Για την οικογένειά του, είναι πάντα το αγαπημένο της παιδί. Ήρωα τον ανέδειξαν οι Έλληνες. Από κάθε γωνιά της Ελλάδος είναι απίστευτα τα μηνύματα που έχουμε πάρει.» σημείωσε ο Φίλιππος Ηλιάκης, προσθέτοντας «Έγινε ήρωας χωρίς να το θέλει. Πάντα ένιωθε ότι κάνει το καθήκον του.»

«Από μικρός είχε το όνειρο να γίνει πιλότος. Εγώ ήμουν στην θάλασσα. Με είχε πρότυπο. Είχαμε διαφορά 18 χρόνων. Εγώ ήμουν ο κηδεμόνας του. Εγώ υπέγραψα για να μπει στη σχολή Ικάρων. Ήταν επίσης ο αδερφός μου αλλά ήμασταν και φίλοι. Ήμασταν ένα. Είχαμε μία σχέση τριπλή.» τόνισε συγκινημένος.

Λίγα λόγια για τη σύγκρουση των F16

Λίγο πριν την μία το μεσημέρι της 23ης Μαΐου του 2006 δύο ελληνικά F-16 απογειώνονταν από την βάση της Σούδας με αποστολή την αναγνώριση έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που είχαν εισβάλλει στο FIR Αθηνών και κατευθύνονταν προς την Κρήτη.Τα τουρκικά αεροσκάφη χωρίζονταν σε δύο σχηματισμούς των τριών και κατευθύ��ονταν προς την περιοχή που βρίσκονταν οι συστοιχίες των αντιαεροπορικών S-300 τα οποία ήθελαν να φωτογραφήσουν.

Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης πλησίασε την μία τριάδα των τουρκικών μαχητικών για να προβεί στη διαδικασία της αναγνώρισης και εικονικής αναχαίτισης των εισβολέων. Ένα από τα δύο τουρκικά F-16 που συνόδευαν το τουρκικό RF-4 με τις φωτογραφικές μηχανές έκανε άτσαλους και επιθετικούς ελιγμούς για να παρεμποδίσει το ελληνικό μαχητικό.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά, κατά τη διάρκεια της σκληρής αερομαχίας, το τουρκικό F-16 διεμβόλιζε το μαχητικό του Κώστα Ηλιάκη.Ήταν 12.42 της 23ης Μαΐου του 2006.