Τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση σχετικά με σάλο που έχει προκληθεί εξαιτίας του βιβλίου της Ιστορίας Γ’ λυκείου, το οποίο αναγράφει τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Συγκεκριμένα, στο χάρτη της σελίδας 130, ο οποίος αναφέρεται στην Ευρώπη της Γερμανικής κατοχής, τα Σκόπια αναγράφονται ως «Μακεδονία».

Σύμφωνα όμως με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας που είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2012, το εν λόγω βιβλίο «διδάσκεται από το 2007 με έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου» και ο χάρτης στη σελίδα 130 «απεικονίζει τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια ανακοίνωση: «Είναι προφανές ότι –όπως αναγράφεται και στη σχετική λεζάντα- η κατεχόμενη Ευρώπη αναπαρίσταται με την πολιτική δομή που της είχαν επιβάλει οι κατακτητές. Μεγάλο μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είχε “παραχωρηθεί” κατά την περίοδο εκείνη από τους Γερμανούς στη σύμμαχό τους Βουλγαρία και μάλιστα όχι σαν κατεχόμενο έδαφος, αλλά ως επαρχία του βουλγαρικού κράτους.

Πρόκειται για ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται με σαφήνεια στο βιβλίο χωρίς να αφήνουν το παραμικρό περιθώριο παρερμηνείας.

Με κανένα τρόπο ο όρος Μακεδονία δεν υπονοεί διακριτό κράτος. Οποιοσδήποτε συσχετισμός με τη σημερινή ΠΓΔΜ είναι ιστορικά ανακριβής».

xartisbpp.jpg