Νέα νομοθετική πρωτοβουλία εφόσον η δικαιοσύνη δεν δώσει εκ νέου άδεια στο Νίκο Ρωμανό να μεταβεί με βραχιολάκι στο ΤΕΙ Αιγάλεω να παρακολουθήσει τις σπουδές του, υπόσχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νικ. Παρασκευόπουλος.

Με δήλωσή του και με αφορμή την συνεχιζόμενη εδώ και 12 μέρες κατάληψη στο Ίδρυμα, που έχει προκαλέσει "έφραγμα" στη λειτουργία και κρατά σε εκκρεμότητα περίπου 20.000 φοιτητές, ο υπουργός ξεκαθαρίζει πως η πολιτεία νομοθέτησε επαρκώς, αλλά ο τελευταίος λόγος για τη χορήγηση της άδειας ανήκει στη Δικαιοσύνη. Υπογραμμίζει όμως εμμέσως πλην σαφώς πως σε περίπτωση που δεν δοθεί αυτή η άδεια και πάλι, τότε θα νομοθετήσει εκ νέου.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Ο εξανθρωπισμός της φυλακής και η εκπαίδευση των κρατουμένων αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο έγκλημα και, έτσι, συμβάλλουν στην αληθινή προστασία της κοινωνίας. Σ’ αυτό το πνεύμα, η πολιτεία αρχικά έθεσε τις βάσεις (με το ν. 4274/2014, επί υπουργίας Χ.Αθανασίου) για την εξ’ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι»).
Το Υπουργείο Δ��καιοσύνης, στη συνέχεια, ετοίμασε και έθεσε σε πλήρη εφαρμογή την τεχνική υποδομή για την υλοποίηση του μέτρου. Τέλος, με πρόσφατο νομοθέτημα (υπουργική απόφαση) καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής και έτσι ολοκληρώθηκε το νομικό πλαίσιο για την περίπτωση αυτή. Ωστόσο, η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας, σε περίπτωση κρατουμένου που είναι υπόδικος, επαφίεται στη δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα. Εφόσον, πάντως, η εμπειρία έδειξε ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες δεν επαρκούν για τη διασφάλιση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στην αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση».
Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΔΕΙΑ
Υπενθυμίζεται πως μετά από μακρά απεργία πείνας τον περασμένο Δεκέμβριο είχε νομοθετηθεί από τον τότε υπουργό Χαρ. Αθανασίου, η δυνατότητα να πάρουν εκπαιδευτική άδεια και οι υπόδικοι κρατούμενοι (όπως ο Ρωμανός) με τη χρήση του ηλεκτρονικού βραχιολιού. Επί 6 μήνες δεν είχε εκδοθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση εφαρμογής του μέτρου, κάτι που έγινε από τον κ.Παρασκευόπουλο τον περασμένο Ιούλιο. Έκτοτε ο νεαρός κρατούμενος υπέβαλε αίτηση στο Συμβούλιο των φυλακών, το οποίο απευθύνθηκε στον ανακριτή για θέματα τρομοκρατίας Ευτ. Νικόπουλο, η γνωμοδότηση του οποίου αναμένεται. Όμως, η πλευρά του κατηγορούμενου θεωρεί πως δεν θα έπρεπε να εκφράσει άποψη (με βάση τη νέα νομοθεσία) ο ανακριτής εκτιμώντας προφανώς με βάση την προηγούμενη εμπειρία πως θα είναι αρνητική.