​Έβλεπαν με τις κάμερες τα καραβάνια των παράνομων μεταναστών να ανοίγουν μέρα και νύχτα τρύπες στο φράχτη του Έβρου και το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να ειδοποιούν τηλεφωνικά την υπηρεσία τους για να καταγράψει τα περιστατικά.

Τι περισσότερο άλλωστε θα μπορούσαν να κάνουν δύο, όλοι κι όλοι συνοριοφύλακες στην κάθε βάρδια, που είχαν ως χώρο ευθύνης 10 ολόκληρα χιλιόμετρα μεταλλικού φράχτη;

«Το τελευταίο εξάμηνο δεν υπήρχε ουσιαστικά φύλαξη. Υπήρχε ένα περιπολικό με δύο άτομα που περιπολούσε στη γραμμή των 10 χλμ του φράχτη, ��λλά πολλές φορές αυτό το περιπολικό έλειπε για άλλους λόγους…» σημείωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

Μόλις τις τελευταίες μέρες υπήρξε ενίσχυση των δυνάμεων στην περιοχή της Νέας Βύσσας, λόγω της παρουσίας χιλιάδων προσφύγων στην Αδριανούπολη. Κατά μήκος των συνόρων στον Έβρο, που καλύπτουν έκταση 180 χιλιομέτρων, περιπολούν 400 συνοριοφύλακες, με ηλικία από 41 έως 48 χρόνων.

Οι τελευταίοι συνοριοφύλακες είχαν προσληφθεί πριν από 13 χρόνια, το 2002, χωρίς έκτοτε να υπάρξει κάποια ανανέωση προσωπικού.

Το τελευταίο δεκαήμερο ωστόσο η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται αισθητά καθώς ξεκίνησαν εργασίες επιδιόρθωσης του φράκτη.