​Τα μελαγχολικά μάτια τους φωνάζουν πιο δυνατά και από τις παιδικές τους φωνές, αποκαλύπτοντας τι πραγματικά έχουν ζήσει… Τι πραγματικά έχει φωλιάσει στην ψυχή τους… Απανωτά πλήγματα για τα παιδιά των προσφύγων που αναζητούν μια νέα αρχή… Μια νέα ζωή… Ιστορίες ξεχωριστές που συγκλονίζουν, με τον ίδιο τρόπο και δε μπορούν να αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

To Ίδρυμα «Μαριάννα Βαρδινογιάννη» δημιούργησε και υλοποιεί σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», το πρόγραμμα ιατρικής βοήθειας σε παιδιά προσφύγων «We Care».

«Μπροστά στα πολλά προβλήματα των προσφύγων θεωρήσαμε πως θα έπρεπε να δώσουμε μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ιατρική φροντίδα προς τα παιδιά και τη στήριξή τους, καθώς είναι τα πιο ευαίσθητα και η περιπέτεια του πολέμου και της προσφυγιάς έχει αφήσει τα σημάδια της πάνω στο σώμα και στην αθώα τους ψυχή» είπε η πρόεδρος Συλλόγου φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν εξέταση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προληπτικό έλεγχο και εμβολιασμό, όπου απαιτείται, για βρέφη, παιδιά και έφηβους έως 16 ετών.

«Εξυπακούεται ότι αυτά τα παιδιά μέσα από τη δίνη του πολέμου και όλα αυτά που περάσαν δεν έχου�� μόνο προβλήματα σωματικά. Να σκέπτεστε μόνο ότι πάντα θα τους συνοδεύει στη ζωή τους η βάρκα που ήταν μέσα και πώς σώθηκαν και βγήκαν στην στεριά και ζήσανε. Αυτό θα είναι ίσως και ο εφιάλτης αλλά μπορεί να είναι και στη ζωή τους κάτι μακρινό που θα σκέπτονται, πώς ξεκινήσαμε κάποτε πώς βγήκαμε και πήραμε τη δύναμη και γίναμε κάτι στη ζωή μας. Αλλά πάντα θα τους συνοδεύει», ανέφερε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Οι δράσεις του προγράμματος θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο από την Αττική, με στόχο να επεκτ��θούν σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και τη δημιουργία δυο κινητών μονάδων, πλήρως εξοπλισμένων με υλικά, γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίες -σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους- θα επισκέπτονται περιοχές, όπου καταλύουν ��ι πρόσφυγες. Μετά την εξέταση, θα δίνεται σε κάθε παιδί προσωρινό βιβλιάριο υγείας στα ελληνικά και τα αγγλικά, με το οποίο σε περίπτωση ανάγκης για νοσηλεία, θα γίνεται διακομιδή το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

«Όταν ενώνουμε δυνάμεις μεγαλουργούμε και νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια δημιουργεί αυτή την ένωση που έχει ανθρωπιστικό ρόλο και φυσικά αξιοπρέπεια», τόνισε ο πρόεδρος ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

«Υπάρχει επάρκεια γιατί υπάρχει μεγάλη προσφορά από εθελοντικές οργανώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Πρόσφατα είχαμε μεγάλη διάθεση εμβολίων από το Ισραήλ», ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας και καθηγητής Ιατρικής, κύριος Αθανάσιος Δημόπουλος.

Στο νέο πρόγραμμα «We Care» του Ιδρύματος Μαριάννα Βαρδινογιάννη, έδωσε ιδιαίτ��ρη βαρύτητα η Unesco και το θεώρησε ως πρότυπο πρόγραμμα συνεργασίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με δήμους, για επείγουσα βοήθεια σε πρόσφυγες. Και σκέφτεται να το προωθήσει σε όλους τους δήμους των Ευρωπαϊκών χωρών για συνεργασία και υλοποίηση του.