​Εύποροι πολίτες, οι οποίοι διαμένουν σε βίλες, φέρονται να χρωστούν μεγάλα ποσά στη ΔΕΗ, με κάποιους από αυτούς να έχουν καταφέρει να μπουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, γεγονός που δεν επιτρέπει στη ΔΕΗ ούτε να τους κόψει το ρεύμα. Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού της ΔΕΗ, μετά από ενάμιση μήνα λειτουργίας έχει φέρει στην επιφάνεια αρκετά τέτοια παραδείγματα πλουσίων που έχουν αλλά δεν πληρώνουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Τα Νέα».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κατόχου βίλας 500 τ.μ. στη Νέα Ερυθραία με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, που χρωστά εδώ και ένα χρόνο 20.000 ευρώ στη ΔΕΗ, αλλά εμφανίζεται ως δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Σαν αποτέλεσμα η ΔΕΗ δεν μπορεί να προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος, καθώς προστατεύεται από το ειδικό καθεστώς του ΚΟΤ!

Άλλος, ο οποίος διαμένει σε βίλα στο Παλαιό Ψυχικό και είναι μέλος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, χρωστά στη ΔΕΗ... 20.000 ευρώ για πάνω από χρόνο.

Επιχειρηματίας -γνωστός πρώην παράγοντας του ποδοσφαίρου- με βίλα στο Βαρνάβα, ο οποίος αφού φέσωσε με 34.000 ευρώ τη ΔΕΗ, κι αφού βρήκε τρόπο να χωθεί στο ΚΟΤ, μετακόμισε σε άλλη εταιρεία, συνεχίζοντας φυσικά να της χρωστά.

Συνεπώς, με αυτά τα στοιχεία, αποκαλύπτεται ότι ένα μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ ύψους 2 δις ευρώ, δεν προέρχεται από αδύναμους οικονομικά πολίτες και προβληματικές επιχειρήσεις, όπως θα ανέμενε κανείς, αλλά από εύπορους συμπολίτες μας.

Μάλιστα, πρόσφατα η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, και το εντυπωσιακό είναι ότι αμέσως μετά οι περισσότεροι έσπευσαν να διακανονίσουν την οφειλή τους.

Τα ξενοδοχεία της Ρόδου
Σε πανελλαδικό επίπεδο, η έρευνα της ΔΕΗ εντόπισε ότι 50 από τα πιο μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του νησιού έχουν συσσωρευμένες οφειλές στη ΔΕΗ πάνω από 6 εκατ. ευρώ.
Από τα 50, τα 45 υπέγραψαν διακανονισμό, πέντε- έξι δεν τήρησαν το διακανονισμό, ενώ άλλα πέντε δεν προσήλθαν καθόλου να κάνουν ρύθμιση. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, πριν από μια εβδομάδα, η ΔΕΗ έδωσε στον ΔΕΔΔΗΕ εντολές αποκοπής για 11 ξενοδοχειακούς πελάτες με αθροιστικές οφειλές 1,4 εκατ. ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ένας πλήρωσε την οφειλή του αμέσως μόλις εμφανίστηκε το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ μετά από μία ώρα τον μιμήθηκαν και οι άλλοι 10.