​Μόνο ντροπή και οργή μπορεί να προκαλέσει η κατάσταση που επικρατεί στην Κω με χιλιάδες μετανάστες να στριμώχνονται, γυναίκες να λιποθυμούν και μικρά παιδιά να κλαίνε από τρόμο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καταγγέλλουν με ανάρτηση στη σελίδα τους, τις συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων στην Κω. Κάνουν λόγο για αδράνεια των ελληνικών αρχών ενώ δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση.

Παράλληλα καταγγέλλουν ότι έχουν γίνει μάρτυρες κακομεταχείρισης των προσφύγων: «Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν γίνει μάρτυρες περιστατικών κακομεταχείρισης μεταναστών και προσφύγων σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα της απαγόρευσής τους από προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας να χρησιμοποιούν τα παγκάκια σε πάρκα στο κέντρο της πόλης.

Χθες το πρωί, περίπου 2.000 άτομα βρίσκονταν στο γήπεδο, μεταξύ των οποίων και πολλές οικογένειες με μωρά και μικρά παιδιά, κάνοντας ουρές κάτω από τον δυνατό ήλιο, περιμένοντας να δώσουν το όνομά τους στην αστυνομία, με την ελπίδα να πάρουν τα χαρτιά τους. Η κατάσταση γρήγορα ξέφυγε από τον έλεγχο και η αστυνομία, αδυνατώντας να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων, κατέφυγε στη χρήση πυροσβεστήρων. Από εχθές το απόγευμα, περίπου 1.000 άτομα βρίσκονται κλεισμένα μέσα στο στάδιο, χωρίς να τους επιτρέπεται η έξοδος από το στάδιο».

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κω», αναφέρει ο Μπρίς ντε λε Βιν, Διευθυντής Προγραμμάτων του Βελγικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η κρατική αδράνεια των προηγούμενων μηνών, σήμερα έχει εξελιχθεί σε κακοποίηση από τις αρχές καθώς η αστυνομία έχει επιδοθεί σε χρήση βίας κατά αυτών των ευάλωτων ανθρώπων. Η μεγάλη πλειο��ηφία των ανθρώπων που φτάνει εδώ είναι πρόσφυγες που ξέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία και το Αφγανιστάν. Οι αρχές της Κω έχουν ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης καθώς πιστεύουν πως αυτό θα αποτελέσει ‘παράγοντα έλξης’. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που αφήνουν τον τόπο τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο θα συνεχίσουν να έρχονται ακόμα και αν οι αρχές προσπαθούν να τους αποτρέψουν».

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία. Πολλοί από τους μετανάστες περιμένουν για τη διαδικασία ταυτοποίησης έως και 10 ημέρες, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμαρχος Κω: «Θα χυθεί αίμα. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη»

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ η κατάσταση στην Κω: Επεισόδια με μετανάστες-ΦΩΤΟ

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ αναχώρησαν εσπευσμένα για την Κω

ΒΙΝΤΕΟ: «Συγνώμη αλλά τον… χάιδεψα» λέει ο αστυνομικός στην Κω για το χαστούκι στον μετανάστη