«Καυτό» αποδείχθηκε και το τελευταίο 24ωρο από άποψη πυρκαγιών, καθώς 74 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα .

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στην Ζάκυνθο, στην περιοχή Καλαμάκι.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 1 υδροφόρο ΟΤΑ και 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Από τις υπόλοιπες σε ύφεση βρίσκονται οι τέσσερις μεγαλύτερες και ειδικότερα:

-H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή, σε δασική έκταση στο Φαρακλό, στη Νεάπολη Λακωνίας. Στην κατάσβεση συμμετέχουν 105 πυροσβέστες με 42 οχήματα, 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 1 όχημα ΟΤΑ.

-Η πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή, σε δασική έκταση, στον Καρέα. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 31 υδροφόρες ΟΤΑ και 30 ιδιωτικά βυτιοφόρα.

-Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή, σε δασική έκταση στη Μαλακάσα Αττικής. Στο συμβάν επιχειρούν 63 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 19 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 12 οχήματα ΟΤΑ.

-Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Ατσίτσα Σκύρου. Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 20 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 οχή��ατα ΟΤΑ και 1 ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας,, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 υδροφόρες και 1 μηχάνημα ΟΤΑ και στην περιοχή Μαυσωλείο Διστόμου - Αράχωβας, στην κατάσβεση της οποίας συμμετέχουν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 5 υδροφόρες ΟΤΑ.

Για σήμερα και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (Δείκτης 4) προβλέπεται στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κυκλάδων και στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σκύρο, Κύθηρα και Ζάκυνθο.

Το Πυροσβεστικό Σώμα απευθύνει και πάλι έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δρα��τηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε ύφεση βρίσκεται τα υπολοιπα μέτωπα πυρκαγιάς και στην Πελοπόννησο, σε Σπαθοβούνι Κορινθίας και Ίρια Αργολίδας, που βρίσκονται υπό έλεγχο.


Η πυρκαγιά στη Νεάπολη έχει αφήσει όμως μεγάλες ζημιές πίσω της με τους κατοίκους να προσπαθούν να ανασυντάξουν της δυνάμεις τους και την καταγραφή των ζημιών να συνεχίζεται.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης, ενώ αντίστοιχες ενέργειες γίνονται για την πλήρη αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών και της υδροδότησης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι συγκροτούνται συνεργεία από την Περιφέρεια και το Δήμο Μονεμβασιάς και το πρωί της Δευτέρας θα ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί σε όλα τα επίπεδα, φυσικό περιβάλλον, κατοικίες, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση για την ανακούφιση των πληγέντων.

Τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την περιοχή της Νεάπολης ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση.

Ο κ. Αποστόλου θα προεδρεύσει σύσκεψης στο δημαρχείο της δημοτικής ενότητας Βοιών στη Νεάπολη, με τη συμμετοχή της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής για την λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων και κυρίως των κτηνοτρόφων, καθώς έχει καεί το σύνολο των βοσκοτόπων.