​Η κατάσταση με κλειστές τις τράπεζες, τις ακυρώσεις και το πάγωμα των κρατήσεων σύμφωνα με τους ξενοδόχους της Χαλκιδικής διαμορφώνει μια κακή χρονιά για τον τουρισμό, που δεν έχει προηγούμενο.

"Είμαστε σε μια κινούμενη άμμο που ανησυχούμε ιδιαίτερα, πραγματικά ανησυχούμε ιδιαίτερα με το τι θα γίνει με τους λογαριασμούς μας πως θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και αν θα αλλάξουμε νόμισμα." Σημείωσε ο Γεράσιμος Μπακογιάννης, ξενοδόχος στη Χαλκιδική.

Παράλληλα, ξενοδόχοι της βόρειας Ελλάδας αναγκάζονται να πληρωθούν ακόμη και σε άλλο νόμισμα, από Βαλκάνιους τουρίστες οι οποίοι δεν έχουν αρκετά χρήματα σε ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο το πάγωμα των κρατήσεων από το εξωτερικό για τους επόμενους τρεις μήνες. Είναι και οι Έλληνες που ακυρώνουν μαζικά τις κρατήσεις τους. Ορισμένοι μάλιστα ταξιδεύουν μέχρι τα ξενοδοχεία που θα έκαναν διακοπές, για να πάρουν πίσω τις προκαταβολές που είχαν δώσει.

Να σημειωθεί ότι η φετινή κίνηση σε σχέση με πέρσι σύμφωνα με τους ξενοδόχους της Χαλκιδικής, ήταν για τον Μάιο μείον 15%, τον Ιούνιο μείον 20%, και οι κρατήσεις τον Ιούλιο μείον 30%.

Τέλος, η τροφοδοσία των ξενοδοχείων είναι οριακή λόγω έλλειψης ρευστότητας ενώ εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι .