Να αποβληθεί η πολιτική αγωγή για τους βουλευτές και την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, που κατηγορούνται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η Αδαμαντία Οικονόμου ξεκαθάρισε πως η πολιτική αγωγή ακόμα και της οικογένειας Φύσσα θα πρέπει με βάση τη νομολογία των δικαστηρίων, να αποβληθεί σχετικά με την ευθύνη της ηγετικής ομάδας που κατηγορείται μόνον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Αντίθετα, να παραμείνει στην αίθουσα για όλους τους κατηγορούμενους που έχουν και άλλα αδικήματα πέραν της εγκληματικής οργάνωσης.

Εν ολίγοις οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης , Παππάς κτλ δεν θα έχουν απέναντι τους πολιτική αγωγή, αφού κατηγορούνται μόνο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και όχι για «ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Αντίθετα π.χ ο Ρουπακιάς και οι άλλοι κατηγορούμενοι που κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας ή συνέργεια», θα έχουν πολιτική αγωγή και για αυτό το αδίκημα αλλά και για την εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας της έδρας τοποθετήθηκε για τις ενστάσεις της υπεράσπισης σχετικά με την παράσταση πολιτικής αγωγής για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης . Όπως είπε η εισαγγελέας: «Πολιτική αγωγή δεν νοείται σε αδικήματα (σύμφωνα με την πάγια νομολογία) που στρέφονται γενικώς κατά της δημόσιας ασφάλειας και του κοινωνικού συνόλου (π.χ εσχάτη προδοσία). Το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης αφορά αόριστα έννομα αγαθά(δημόσια τάξη). Αυτό το έννομο αγαθό είναι αυτοτελές και γενικό κατά του κράτους και όχι κατά ιδιωτικών συμφερόντων. Επομένως, η τυχόν βλάβη ή ζημία ιδιωτιών από αυτή τη δράση δεν θεμελιώνει δικαίωμα αξίωσης, αποζημίωσης, κατά συνέπεια δεν δύναται να υπάρξει πολιτική αγωγή για το συγκεκριμένο αδίκημα. Αυτό σημαίνει ότι ο παθών μπορεί να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του προσώπου που διέπραξε το συγκεκριμένο αδίκημα σε βάρος του».
Αν υιοθετηθεί η εισαγγελική πρόταση, οι συγγενείς του Παύλου Φύσσα μπορούν να παρασταθούν ως πολιτικώς ενάγοντες κατά των κατηγορουμένων που ενέχονται και κατηγορούνται για τη συγκεκριμένη ενέργεια, ενώ τα μέλη του ΚΚΕ που χτυπήθηκαν στο Πέραμα, σε βάρος των προσώπων που φέρονται ως φυσικοί αυτουργοί στη πράξη. Το δικαστήριο διέκοψε για τις 22 Ιουνίου.