Παρατείνουν το αντάρτικο οι δήμαρχοι, να μη διαθέσουν τα αποθεματικά των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψήφισε η Βουλή. Εξουσιοδότησαν όμως το προεδρείο τους για νέες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, ώστε να κατοχυρωθούν νομοθετικά οι εγγυήσεις που τους είχε δώσει ο πρωθυπουργός, και μετά οι δήμαρχοι θα ξανασυζητήσουν το θέμα.

Με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δημάρχους και συμβούλους είχαν ήδη αποχωρήσει, το συνέδριο της ΚΕΔΕ, αποδέχθηκε την εισήγηση του Γιώργου Πατούλη να μην κατατεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι υπέρ ψήφισαν 185 και κατά 57.

Ωστόσο, αν κατοχυρωθούν νομοθετικά οι εγγυήσεις Τσίπρα, ότι τα χρήματα θα είναι γρήγορα διαθέσιμα στους δήμους, για να καλύψουν λειτουργικές τους ανάγκες, θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των δημάρχων, για να επα��ακαθορίσουν την στάση τους.

«Θα διαθέσουμε όχι μόνο τα αποθεματικά, αλλά και τους μισθούς μας και θα ζητήσουμε να κάνει το ίδιο και το σύνολο των πολιτικών» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Δήμαρχοι που ζήτησαν να δοθούν τα αποθεματικά, σημείωσαν πως με την απόφαση της ΚΕΔΕ δίνουν λαβές να τους κατηγορήσουν για χλιδή. Καθώς το τριήμερο συνέδριο σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, υπολογίζεται ότι κόστισε περίπου 150.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος του Αιγάλεω δήλωσε μάλιστα: «Αρχίζουμε να χάνουμε το δίκιο μας. Θα δεχθούμε πολλές προβοκάτσιες κι όχι μόνο από την κυβέρνηση. Ήδη γράφουν για χλιδή δημάρχων»

Ένταση και αποδοκιμασίες-ΔΕΙΤΕ τους διαλόγους των δημάρχων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ: «Μαγκιές κι οχλαγωγίες δεν περνάνε σε μένα- κλακαδόροι όχι εδώ μέσα»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΔΕ: «Δεν υπάρχουν κλακαδόροι εδώ- όλοι είναι δήμαρχοι»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ- ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ «Μπράβο-μπράβο» είπε και χειροκρότησε ειρωνικά.

Πάντως και μετά την ψηφοφορία δεν έλειψαν τα επεισόδια.

Ο υπεύθυνος Οικονομικών της ΚΕΔΕ Κώστας Τζανακούλης είπε πως οι δήμαρχοι κατέθεσαν αγωγή κατά του Δημοσίου, επειδή δεν τους έχει αποδώσει από το 2009 ποσό 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, για ένα πρόγραμμα πληροφορικής

Εν τω μεταξύ την ίδια ώρα σάλο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της Espresso, το οποίο κάνει λόγο για χλιδή δημάρχων και υπερλούξ ξενοδοχεία στο Πόρτο Καρράς.

«Έμοιαζε με «γαμήλια δεξίωση πάμπλουτου επιχειρηματία και όχι με ετήσιο συνέδριο δημάρχων σε εποχή κρίσης»! Το σχόλιο ανήκει σε παλιό στέλεχος της Αυτοδιοίκησης, που δεν πίστευε στα μάτια του βλέποντας όλα όσα συνέβαιναν γύρω του» σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

«Την Πέμπτη το απόγευμα καθόταν στο καφέ του ξενοδοχείου του «Πόρτο Καρράς» με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Εκεί όπου από το πρωί, δίπλα στα πολυτελή κότερα, είχε ξεκινήσει το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ με βασικό θέμα συζήτησης αν πρέπει οι δήμοι να δώσουν τα αποθεματικά τους προκειμένου να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία! Η αντίθεση ήταν προκλητική.
Το ρολόι έδειχνε 17.30 και στο πεντάστερο ξενοδοχ��ίο της Σιθωνίας μόλις είχε τελειώσει η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση. Ήταν το σύνθημα! Οι σύνεδροι κατευθύνθηκαν προς το «Μελίτων», το δεύτερο πολυτελές ξενοδοχείο του συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς», όπου στηνόταν μια μεγάλη όσο και εντυπωσιακή δεξίωση.
Δίπλα στην πισίνα στρώθηκαν 80 ροτόντες, καθεμία από τις οποίες φιλοξενούσε δέκα «προνομιούχους». Άλλοι ήταν δήμαρχοι, άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι δήμων, πολλοί από τους οποίους ήρθαν στο ξενοδοχείο συν... γυναιξί και τέκνοις. Αυτό τουλάχιστον πρόδιδαν τα παιδικά καροτσάκια που υπήρχαν διάσπαρτα στον χώρο. Τελικό νούμερο; Περισσότερα από 1.000 άτομα!» σημειώνεται στην Espresso.