Μια ομολογία-βόμβα της ίδιας της Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό των πολεμικών αεροσκαφών P-3B, που θα κοστίσει 500 εκ. δολάρια, έρχεται να δώσει άλλη διάσταση στο θέμα που έχει προκαλέσει τεράστιες πολιτικές αντιδράσεις, ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η ίδια η εταιρία σε επιστολή της με ημερομηνία 7 Μαΐου 2013 προειδοποιούσε ότι «η ενεργοποίηση ων P-3B δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογήχαμηλού κόστους και ρίσκου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα»!

Στην επιστολή, η οποία εστάλη στη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο επικεφαλής του γραφείου της Lockheed στην Αθήνα υπογραμμίζει πως η αμερικανική εταιρεία θεωρεί τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών «μη οικονομικά αποδεκτό» και «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα λύση».

Μάλιστα, με απόλυτη σαφήνεια, η Lockheed ξεκαθάριζε ότι η ανακατασκευή των P-3B θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο ακριβότερα από άλλες λύσεις, ενώ επεσήμανε πως η διαδικασία αναβάθμισης ��νέχει και μεγάλο ρίσκο δεδομένου ότι τα αεροσκάφη βρίσκονται σε ακινησία επί σχεδόν μία δεκαετία.