«Η απόγνωση μ’ έφερε μέχρι εδώ, δεν ξέρω τι να κάνω…» λέει ο 54χρονος Φώτης Σούφης από το Καταρράχι, και τα μάτια του βουρκώνουν μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» για την περιπέτεια της υγείας του, για τον ακρωτηριασμό του ποδιού του από το 2008 και για το γεγονός ότι, αναίτια, από τον περασμένο Ιούνιο, δεν έχει λάβει την αναπηρική σύνταξη που δικαιούται, για να ζήσει.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν το 2008, όταν λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το αριστερό πόδι, στο ύψος της κνήμης. «Μου είπαν οι γιατροί ότι έπαθα θρόμβωση και ο μόνος τρόπος να σωθώ, ήταν να μου κόψουν το πόδι. Ήταν το καλύτερο που μπορούσαν να κάνουν. Δεν είχα άλλη επ��λογή», λέει ο 54χρονος, που από τότε ξεκίνησε να παίρνει αναπηρική σύνταξη από τον ΟΓΑ, 533 ευρώ όλα κι όλα.

«Με αυτά συντηρούμαστε εγώ και η γυναίκα μου, και καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας… που δεν καλύπτονται βέβαια, αλλά δε γίνεται αλλιώς. Σκεφτόμαστε ότι υπάρχουν και χειρότερα. Τώρα όμως, δεν παίρνω ούτε αυτά…και δεν ξέρω τι να κάνω. Δεν μπορώ να δουλέψω για να ζήσουμε..», λέει ο Φώτης Σούφης, ζητώντας από τους αρμόδιους μια εξήγηση.

Χωρίς σύνταξη από την 1η Ιουνίου

Από τον περασμένο Ιούνιο σταμάτησε η καταβολή της σύνταξής του, προκειμένου να εξεταστεί από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Κάτι που έγινε τελικά στις 19 Σεπτεμβρίου.

Διαπιστώθηκε «Ακρωτηριασμός αριστερού κάτω άκρου στο ύψος της κνήμης (από τον 6ο του 2008) και Περιφερειακή Αποφρακτική Αγγειοπάθεια - Ήπιες τροφικές αλλοιώσεις δέρματος και ονύχων δεξιού κάτω άκρου».

Προκύπτει έτσι, ότι το συνολικό ποσοστό αναπηρίας του ανέρχεται σε 67% κατά ιατρική πρόβλεψη. Κι ενώ η γνωμάτευση του κοινοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2014, έχουν περάσει ήδη 5 μήνες από τότε, και δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ στα χέρια του.

Κανείς δεν «απαντάει»

Απάντηση ωστόσο, δεν υπάρχει, για ποιο λόγο, μολονότι ο Φώτης Σούφης δικαιούται τη σύνταξη, δεν την έχει λάβει ακόμα, αφού τα τηλέφωνα του ΟΓΑ στην κεντρική υπηρεσία της Πάτρας χτυπούν, αλλά κανείς δεν απαντάει.

002_9.jpg