«Η ρητορική μίσους συχνά μένει ατιμώρητη και η επίσημη καταδίκη δεν είναι αρκετή» αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία καλεί την Αθήνα να αναπτύξει «μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει κυρώσει ακόμη το 12ο Πρωτόκολλο για τ' ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

«Υπήρξε μια σημαντική αύξηση στα επίπεδα της υποκίνησης φυλετικού μίσους, ιδίως στο πλαίσιο του δημόσιου λόγου, ακόμη και από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Διαπιστώνεται δε ότι, «το μίσος αυτό συνήθως στρέφεται κατά των μεταναστών, αλλά και εναντίον των Ρομά, των Εβραίων και των Μουσουλμάνων» και υπογραμμίζεται ότι «αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς και υπάρχει διαδεδομένη ατιμωρησία για πράξεις της ρητορικής μίσους».

Στην έκθεση σημειώνεται, ακόμη μεταξύ άλλων ότι: «Η Ελλάδα έχει δει μια αύξηση της ρατσιστικής βίας τα τελευταία χρόνια και παρόλο που έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα, αυτά έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκ��. Ο φόβος της σύλληψης και απέλασης αποθαρρύνει τα θύματα ρατσιστικής βίας που δεν διαθέτουν νόμιμο καθεστώς διαμονής, να αναφέρουν τα περιστατικά στην αστυνομία. Οι αρνητικές στάσεις των μελών της αστυνομίας απέναντι στους μετανάστες και η απροθυμία τους να διερευνήσουν περιπτώσεις ρατσιστικής βίας, συμβάλλουν στο γενικότερο κλίμα ατιμωρησίας των υπευθύνων για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σακελλαρίδης: να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία