​Μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εκφράζει το 98% των Ελλήνων, διατηρώντας την υψηλότερη θέση μεταξύ των εταίρων (63%) σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που έδωσε στη δημοσιότητα η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με την έρευνα το 61% των Ελλήνων θεωρεί πως τα χειρότερα δεν έχουν συμβεί ακόμη στην οικονομία, κατατάσσοντας τη χώρα στην τέταρτη υψηλότερη αρνητική θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος της Ε.Ε. διαμορφώνεται στο 46% όσον αφορά την εξέλιξη στην αντίληψη για την εξέλιξη της κρίσης.

Υπέρ μιας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης, με ενιαίο νόμισμα το ευρώ, τάσσεται το 63% των Ελλήνων, έναντι του 56% των Ευρωπαίων (μέσος όρος Ε.Ε) που τηρούν θετική στάση προς το ευρώ. Αρνητική στάση για το ευρώ διατηρεί το 35% των Ελλήνων, που τάσσεται πολύ κοντά στον μέσο Ευρωπαίο (36%).

Επίσης, το 54% των Ελλήνων πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα το μέλλον εκτός Ε.Ε (ευρωπαϊκός μέσος όρος 58%).

Επιπλέον, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις το 89% των συμπολιτών μας (έναντι του 87% του μέσου όρου της ΕΕ), δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσ��ι το μέλλον. Από την άλλη, οι Έλληνες αμφισβητούν σε ποσοστό 55% ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει δικαιότερη από την κρίση, με τον μέσο όρο της ΕΕ να αμφισβητεί την εξέλιξη αυτή σε ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο (39%).

Επίσης, έντονη δυσπιστία για τα ΜΜΕ εκφράζουν οι Έλληνες, με την τηλεόραση να συγκεντρώνει ποσοστό 79%, έναντι 45% που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο γραπτός Τύπος συγκεντρώνει την αποδοκιμασία του 67% των Ελλήνων (μέσος όρος ΕΕ 49%) και το ραδιόφωνο το 59% έναντι 33%, που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πάντως οι συμπολίτες μας εμπιστεύονται το διαδίκτυο περισσότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46% έναντι 36% που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2014, πριν από την προκήρυξη των εκλογών του Ιανουαρίου.