​Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας, όπως σας αναφέραμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις, δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που έπληξαν από το πρωί του Σαββάτου τα Τζουμέρκα. Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες για τους οποίους αποτελεί την "Ακροπόλη" της περιοχής τους.

6ea348a78f3a6cf2cf18c084b7cbaae6_L.jpg

2236709.jpg

Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που μπέρδεψαν το γεφύρι της Πλάκας με αυτό της Άρτας που «Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν».

Ποιο είναι το γεφύρι της Πλάκας

Το γεφύρι της Πλάκας είναι ένα πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται στον Άραχθο ποταμό. Χρονολογείται από το 1866 και θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων.Ενώνει τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας.

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Το 1860 υπήρχε μια παλαιά γέφυρα η οποία καταστράφηκε. Το 1863 ξαναχτίστηκε από την αρχή από το μάστορα Γιωργή από την Κόνιτσα με χορηγία του επιχειρηματία Γιάννη Λούλη.

Η γέφυρα αυτή γκρεμίστηκε σχεδόν την ημέρα των εγκαινίων της. Το 1866 ξαναχτίστηκε με κτίστη τον Κωνσταντίνο Μπέκα από τα Πράμαντα. Το κόστος του χτισίματος έφτασε τα 180.000 οθωμανικά γρόσια ενώ το ποσό καλύφθηκε και πάλι από το Λούλη και από συνδρομές κατοίκων από τις γύρω κοινότητες.

Τη δεκαετία του 1880 ο ποταμός Άραχθος ήταν το σύνορο της Ελλάδας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη συγκεκριμένη περίοδο σταμάτησε να χρησιμοποιείται. Μετά το 1928 γίνανε διάφορες απόπειρες συντήρησης και παράλληλα δημιουργήθηκε νέος δρόμος που ένωνε τις κοινότητες. Κοντά στη γέφυρα υπογράφηκε το 1944 η συμφωνία Πλάκας-Μυρόφυλλου. Στη γέφυρα διασωζόταν κόγχη όπου οι τεχνίτες είχαν ζωγραφίσει τον προστάτη-άγιο της γέφυρας. Τα τελευταία χρόνια η γέφυρα λειτουργούσε ως αξιοθέατο της περιοχής.