​Αίσθηση προκαλεί άρθρο του Guardian με τίτλο «Νέοι, ταλαντούχοι και Έλληνες: Generation G – η μεγαλύτερη “φυγή μυαλών” στον κόσμο». Σε αυτό τονίζεται ότι περισσότεροι από 200.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τη στιγμή που «χτύπησε» η οικονομική κρίση.

Untitled.jpgΤο άρθρο της δημοσιογράφου Helen Smith, ξεκινά σημειώνοντας «Αποκαλέστε τους Generation G : νέοι, ταλαντούχοι, Έλληνες – και τμήμα μιας από τις μεγαλύτερες 'φυγές εγκεφάλων' σε ανεπτυγμένη δυτική οικονομία στη σύγχρονη εποχή. Καθώς η χώρα οδεύει προς κρίσιμες εκλογές αυτό το Σαββατοκύριακο, πάνω από 200.000 Έλληνες οι οποίοι έχουν φύγει από τότε που άρχισε η κρίση πριν από πέντε χρόνια, θα παρακολουθούν από το εξωτερικό. Γιατροί στη Γερμανία, ακαδημαϊκοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταστηματάρχες στη�� Αμερική: ο αποδεκατισμός του πληθυσμού της Ελλάδας είναι ίσως το πιο ολέθριο υποπροϊόν της οικονομικής κατάρρευσης, η οποία έχει κάνει τη χώρα επαίτη μετά από την παραλίγο χρεοκοπία».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από το 2% του πληθυσμού που έχει φύγει, πάνω από τους μισούς έχουν πάει στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι ροές μετανάστευσης προς το εξωτερικό έχουν αυξηθεί κατά 300% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, καθώς η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 50%. Γύρω στο 55% του εργατικού δυναμικού που έχει επηρεαστεί από τα επίπεδα ρεκόρ της ανεργίας είναι κάτω των 35, σύμφωνα με το Endeavour, τη διεθνή μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα».

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στα λόγια της Αλίκης Μούρη, ��οινωνιολόγου στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (National Centre for Social Research). «Βασικά άνθρωποι που μορφώθηκαν με μεγάλο κόστος, τόσο για τις οικογένειές τους και το δημόσιο, εργάζονται πλέον σε πλουσιότερες χώρες, οι οποίες δεν έχουν επενδύσει σε αυτούς καθόλου.» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα είναι το μέρος όπου θα έπρεπε να είμαι» λέει στην Guardian η Μαριτίνα Ρόπα, 28 ετών, εκπαιδευόμενη γιατρός που έφυγε από την Ελλάδα πριν από τρία χρόνια για το Μίντεν της βορειοδυτικής Γερμανίας. «Είναι τόσο κρίμα που άνθρωποι όπως εγώ, στα 20 τους, έπρεπε να φύγουν».

«Οι οιωνοί δεν φαίνονταν καλοί, όταν ο χώρος της Υγείας βρέθηκε μεταξύ αυτών που επηρεάστηκαν χειρότερα από τις περικοπέ�� προϋπολογισμού που απαιτήθηκαν με αντάλλαγμα τα πακέτα διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, τα οποία κράτησαν την ελληνική οικονομία ζωντανή» υπογραμμίζει και προσθέτει «Στην Ελλάδα έκλειναν νοσοκομεία και κόβονταν δουλειές. Στη Γερμανία, όπου υπάρχει τεράστια ζήτηση για γιατρούς, έχεις την ευκαιρία να ευημερήσεις προσωπικά και επαγγελματικά, σε ένα σύστημα το οποίο είναι πολύ καλό, πολύ οργανωμένο, πολύ μοντέρνο».

«Στην αρχή ήταν δύσκολα» αναφέρει η Μαριτίνα Ρόπα. «Γράφονταν πολλά στις εφημερίδες για τους 'τεμπέληδες Έλληνες', πολλές προκαταλήψεις, αλλά το αστείο είναι ότι υπάρχουν περίπου 2.000 Έλληνες γιατροί μόνο σε αυτή την περιοχή της Γερμανίας».

Ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, επισημαίνει ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες φεύγουν πιο μακριά. «Οι άνθρωποι νιώθουν παγιδευμένοι. Το κλίμα, οικονομικά και πολιτικά, είναι τόσο κακό, που ακόμα και αν οι συνθήκες είναι μόνο λίγο καλύτερες στο εξωτερικό, επιλέγουν να πάνε», σημειώνει.