Οι Σύριοι πρόσφυγες παραμένουν στο Σύνταγμα για 21η μέρα κι ενώ σήμερα λεωφορείο του δήμου Αθηναίων πήγε να πάρει για να μεταφέρει έντεκα γυναίκες και δέκα παιδιά σε καταλύματα του δήμου, εκείνοι αρνήθηκαν να μπουν. Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η δήλωση του γενικού γραμματέα, αρμόδιου για τη μετανάστευση ότι ακραίες πολιτικές ομάδες, αλλά και παράνομα κυκλώματα εκμεταλλεύονται τους Σύριους πρόσφυγες, παρότι έχει εκπνεύσει εδώ και μια εβδομάδα το τελεσίγραφο της κυβέρνησης να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Στο βίντεο βλέπετε τον Σύριο πρόσφυγα πολέμου να προσεύχεται ξυπόλυτος, παρά το ψιλόβροχο, ώστε να βρεθεί άμεσα στέγη και περίθαλψη για τους 170 συμπατριώτες του, που συνεχίζουν να παραμένουν στο Σύνταγμα, απορρίπτοντας ως τώρα τις εκκλήσεις της κυβέρνησης να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Καθώς θέλουν ταξιδιωτικά έγγραφα να πάνε στη βόρεια Ευρώπη.

Υποκινούνται από ακραίες, πολιτικές ομάδες και παράνομα κυκλώματα, υποστηρίζει ο γενικός γραμμ��τέας για τη μετανάστευση.

«Αρκετοί θίγονται όταν εμείς τους βγάζουμε ταξιδιωτικά έγγραφα με 80 ευρώ, την ώρα που διάφορα κυκλώματα τους τάζουν με 3.000-4.000 ευρώ πλαστά έγγραφα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συλληφθούν όταν πάνε να τα χρησιμοποιήσουν» λέει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας πληθυσμού και κοινωνικής συνοχής, Άγγελος Συρίγος και προσθέτει: «Κάποιοι φαντασιώνονται να μεταφέρουν την αραβική άνοιξη στην Ελλάδα».

«Είναι τρελό να μη μπορεί να βρεθεί στέγη για 170 άτομα. Για 35, μπορούν οι αλληλέγγυοι να βρουν στέγη, όχι το ελληνικό κράτος» λέει ο εκπρόσωπος των Σύριων προσφύγων, Άμπντουλ Ντέρβις.

Οι συνθήκες στο Σύνταγμα είναι εξαιρετικά δύσκολε��, ειδικά όταν βρέχει καταρρακτωδώς. Μάλιστα ένα ακόμη παιδάκι ένιωσε σήμερα έντονη αδιαθεσία, και χρειάστηκε να το δει γιατρός.

Πάντως οι Σύριοι διέκοψαν σήμερα την απεργία πείνας και διαβεβαίωσαν, πως θα στείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών κατάλογο με όσους ζητούν πολιτικό άσυλο.

Το απόγευμα 31 Σύριοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, μετά από πρόσκληση ομάδας αλληλέγγυων, πήγαν να φιλοξενηθούν σε κτίριο υπό κατάληψη, στον Άγιο Δημήτριο.