Σε εκδήλωση με θέμα «Τα σύγχρονα Μέσα Επικοινωνίας στη διαχείριση της διαφθοράς», που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννης Τέντες, είπε χαρακτηριστικά ότι η σχέση του Έλληνα με την διαφθορά κινδυνεύει να γίνει «γονιδιακή». Ακόμη τόνισε: «Οι Έλληνες έχουν μια ιδιότυπη κουλτούρα ανοχής».

Ο κ. Τέντες, μεταξύ των άλλων, επεσήμανε: «Δεν φταίει ο πολίτης, ο οποίος αισθάνεται ανυπεράσπιστος και αντιμετωπίζει το φαινόμενο μοιρολατρικά» και πρόσθεσε:

«Πρέπει να πιστέψ��υν οι πολίτες ότι υπάρχει ελπίδα. Πρέπει να αλλάξουμε και να μετατρέψουμε την παθητική στάση σε ενεργητική. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες και να τους ενθαρρύνουμε να καταγγέλλουν τη διαφθορά».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πρέπει «να πληροφορούν τον πολίτη για τη διαφθορά, να συντελέσουν στην αλλαγή κουλτούρας του, να αφ��πνίσουν τους πολίτες αλλά και να αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς».

Στην ημερίδα ομιλητές ήταν ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης, ο λέκτορας του Ποινικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Ζιούβας, ο διευθυντής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛΑΣ Μανώλης Σφακιανάκης καθώς και ο αστυνόμος ειδικών καθηκόντων στην διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Ιωάννης Μακρυπούλιας.