​Μικροένταση σημειώθηκε πριν από λίγο έξω από το δωμάτιο του Νίκου Ρωμανού, στον τρίτο όροφο του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς».

Μια ομάδα νοσηλευτών, η οποία αντιδρά στην απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου να ενημερώνει εκείνος τα ΜΜΕ για την κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού, θέλησε να παραδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στον κρατούμενο απεργό πείνας.

Όμως οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν και σημειώθηκε μικροένταση. Τελικά υπεύθυνη του νοσοκομείου παρέλαβε το ψήφισμα των νοσηλευτών με τη δέσμευση να το δώσει στον Νίκο Ρωμανό.

Την ίδια ώρα, ανακοίνωση έχουν εκδώσει οι νοσοκομειακοί γιατροί, σχετικά με την «αναγκαστική σίτιση» του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού αλλά και «την προκλητική αστυνομοκρατία που υπάρχει στο νοσοκομείο.»

Συγκεκριμένα αναφέρεται «Τις τελευταίες μέρες η ζωή του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού κρέμεται από μία κλωστή, ενώ η εκτελεστική και δικαστική εξουσία, προκειμένου να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες, προσπαθούν να εμπλέξουν τους γιατρούς που τον νοσηλεύουν, με τον ισχυρισμό πως η επιβολή αναγκαστικής σίτισης στον απερ��ό πείνας θα αποτρέψει το μοιραίο.

Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι για πολλοστή φορά να διευκρινίσουμε πως κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση του ασθενούς. Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς, οι οποίοι ουδέποτε παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες!

Άλλωστε, σύμφωνα με την σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων (Μάλτα 1991 και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006, WMA) η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική πρακτική. Η μόνη πολιτικά και κοινωνικά ορθή λύση είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια, για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του.

Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε πως τα νοσοκομεία είναι χώροι περίθαλψης και θεωρούμε απαράδεκτη την προκλητική αστυνομοκρατία που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο όταν νοσηλεύονται απεργοί πείνας. Τα νοσοκομεία χρειάζονται επαρκή παρουσία γιατρών και όχι μαζική παρουσία αστυνομικών. Ας ασχοληθεί λοιπόν η πολιτική ηγεσία με τη στελέχωση των Νοσοκομείων, αφήνοντας τους λιγοστούς και εξουθενωμένους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκήσουν τα καθήκοντά τους χωρίς διλλήματα και εκβιασμούς.»

Επιπλέον, στη ΓΑΔΑ προσήχθησαν περισσότερα από 30 άτομα -κυρίως φοιτητές- τα οποία συγκεντρώθηκαν νωρίτερα ��ξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους χειρισμούς γύρω από την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού και να επιδώσουν ψήφισμα.