​Νοικοκύρηδες στον τόπο τους έγιναν φυγάδες, λόγω του αιματηρού πολέμου στη Συρία με τους 200 χιλιάδες νεκρούς. Τώρα μένουν μέρα-νύχτα στο Σύνταγμα, όπου κάνουν απεργία πείνας ζητώντας να τους επιτραπεί να πάνε στη Βόρεια Ευρώπη. Ανάμεσά τους 26 ασυνόδευτα παιδιά.

«Σώθηκα από τη θάλασσα. Όλο έπεφταν άνθρωποι από τη βάρκα στο νερό και τους έσωζαν. Δεν έχω λεφτά, τίποτα» είπε η Μαρία στην κάμερα του Star.

Η Χαπσουράϊ, είδε το σπίτι της να καταστρέφεται από οβίδα. Τρόμαξε, και μαζί με τα τρία ανήλικα παιδιά της, έκανε τη διαδρομή Συρία- Λίβανος- Τουρκία- Ελλάδα. Ο άντρας της, έμεινε στη Βηρυττό, καθώς τα λεφτά δεν επαρκούσαν για όλους.

«Αρχικά έμεινα σε ξενοδοχείο. Τέλειωσαν τα λεφτά και ήρθα εδώ. Τα παιδιά μου πεινάνε, δεν μπορούν να ζήσουν έτσι. Αρρωσταίνουν. Κι εγώ έχω άσθμα».

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών τους έστειλε τελεσίγραφο, να ζητήσουν άμεσα πολιτικό άσυλο, και ότι θα μεριμνήσει να βρουν στέγη. Διαφορετικά θα θεωρηθούν παράνομοι.

«Μοναδική δυνατότητα που έχουν είναι να ζητήσουν πολιτικό άσυλο-Αν δεν ζητήσουν άσυλο, δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε» τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, γενικός γραμματέας πληθυσμού-κοινωνικής συνοχής.

Οι Σύριοι διστάζουν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στη χώρα μας, διότι έτσι θα χάσουν ανάλογο δικαίωμα για άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η επιθυμία τους.

«Θα πηγαίνουμε 3 μήνες σαν τουρίστες. Δεν θα μπορούμε να πιάσουμε δουλειά» δήλωσε ο Αμπντουλ Νταρβίς, εκπρόσωπος Σύριων προσφύγων.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών, με επιστολή της προς την υπουργό Τουρισμού, δηλώντας διαθεσιμότητα για να βρεθεί λύση. «Έκπληκτοι παρατηρούμε να μην είναι δυνατόν να βρεθεί τόσες ημέρες λύση (!), το θέμα να γιγαντώνεται και να επανερχόμαστε στην εποχή της δυσφήμησης της Ελλάδας και της Αθήνας.»

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών δήλωναν ότι για λόγους ασφαλείας, είναι αδύνατο να παραμείνουν οι Σύριοι πρόσφυγες στο κεντρικότερο σημείο της Αθήνας, όταν φτάσει μεθαύριο ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Παράλληλα εκφράζουν και φόβους για επεισόδια, κατά την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου.