Είκοσι ένα παιδιά ηλικίας 14 έως 16 ετών, που φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας, είναι ασυνόδευτα. Τα περισσότερα τα έβαλαν στο πλοίο «Baris» οι παππούδες τους, ώστε να καταφέρουν να φτάσουν στην Ιταλία και να συναντήσουν τους γονείς τους.

Στα αμπάρια του πλοίου Βaris, έκλεισαν τα όνειρά τους για μια… καλύτερη ζωή. Τα 21 ασυνόδευτα παιδιά, ταξίδεψαν υπό άθλιες συνθήκες, τα περισσότερα για να συναντήσουν τους γονείς τους.

Τα παιδιά βρίσκονται στο κλειστό Γυμναστήριο της Ιεράπετρας ανάμεσα στους μετανάστες που είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο «Baris», το οποίο βρέθηκε να πλέει νοτιοανατολικά της Κρήτης και ρυμουλκήθηκε έξω από την Ιεράπετρα.

«Τα παιδιά παραπέμπονται σε ξενώνες για να είναι ασφαλή και να πλαισιωθούν και μετά αποφασίζει ο εισαγγελέας και τους ανθρώπους που το πλαισιώνουν, αν θα παραμείνουν ως πρόσφυγες ή αν θα συνενωθούν με άλλα μέλη οικογένειας» είπε η κ. Αριάννα Βασιλάκη, από τον Τομέα προστασίας Προσφύγων της Υπατείας Αρμοστείας ΟΗΕ.

Ο φόβος σιγά σιγά έδωσε τη θέση του στην ασφάλεια και τα ��συνόδευτα παιδιά, τα περισσότερα από τη Συρία ηλικίας 14 έως 16 ετών, δείχνουν να προσαρμόζονται και ίσως για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, να χαμογελούν.

«Μοιάζει με ξενοδοχείο. Υπάρχουν πολλά παιδικά χαμόγελα (…) Έχουμε φτιάξει παιδική χαρά και πάρα πολύ καλό κλίμα…» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Αργύρης Πανταζής.

Αν οι γονείς κάποιων από αυτών των παιδιών ζουν σε ευρωπαϊκή χώρα νόμιμα θα μπορέσουν να ταξιδέψουν κοντά τους, αν όχι τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση τους θα παραμείνουν σε ξενώνες φιλοξενίας στην Ελλάδα.