Χόρεψαν στους ρυθμούς των ρίχτερ οι κάτοικοι της Χαλκίδας καθώς οι δύο σεισμικές δονήσεις των 5,1 βαθμών, με επίκεντρο τον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην περιοχή.

Ο σεισμικές δονήσεις, σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης, στη 01:05 και 01:09 με επίκεντρο περιοχή 80 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας και 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Ο εγκέλαδος για ακόμα μια φορά όμως έφερε και δονήσεις στους σεισμολόγους για το εάν πρόκειται η όχι για τον κύριο σεισμό.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Star και την Μάρα Ζαχαρέα άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, σχετικά με τον σεισμό.

lekkas.jpg
«Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με μια ακολουθία η οποία είναι αρκετά πλούσια μιας και περιλαμβάνει δεκάδες μετασεισμούς. Για να είμαστε όμως σίγουροι θα πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες», είπε ο κύριος Ευθύμιος Λέκκας.

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι το επίκεντρο των σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης.

«Οι πολλοί σεισμοί που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Οι σεισμικές δονήσεις απλά συμπίπτουν χρονικά. Οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι όμως καλό θα ήταν να μείνουν μακριά από παλιά ή ετοιμόρροπα κτίρια», τόνισε.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης προέτρεψε να είμαστε επιφυλακτικοί και προετοιμασμένοι.

akis-tselentis.jpg
«Η δικιά μου εκτίμηση είναι ότι τις επόμενες μέρες πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Μπορεί να μην είναι ο κύριος σεισμός. Οι κάτοικοι στις γύρω περιοχές καλό θα ήταν για δυο- τρεις μέρες να αποφύγουν την διαμονή σε παλαιά σπίτια και να ακούν τις ενημερώσεις των επίσημων φορέων».

Να σημειωθεί ότι η διπλή σεισμική δόνηση αναστάτωσε εκτός από την Εύβοια, την Αττική, τη Βοιωτία, και την Φθιώτιδα και ταρακούνησε τη γη μόλις λίγες εβδομάδες μετά από το διπλό σεισμό στην Κεφαλονιά αλλ�� και στο Αίγιο.