​Ο διπλός σεισμός που «ταρακούνησε» τη Χαλκίδα τα ξημερώματα της Τρίτης, και έγινε αισθητός στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στην κεντρική Ελλάδα, δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, σύμφωνα με τους σεισμολόγους.

Ο κ. Δρακάτος από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αστεροσκοπείου Αθηνών, δήλωσε: «Οι σεισμικές δονήσεις δεν προέρχονται από το ρήγμα της Αταλάντης. Το ρήγμα της Αταλάντης είναι πολύ κοντά στην επικεντρική περιοχή αλλά οι συγκεκριμένες δονήσεις δεν προέρχονται απ’ αυτό. Άλλωστε, το ρήγμα αυτό έχει να δώσει ισχυρή δόνηση από το 1994» και πρόσθεσε:

«Έγιναν δύο δονήσεις στο ίδιο μέγεθος και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στον ελληνικό χώρο μέσα σε διάστημα λίγων ωρών ή λίγων λεπτών. Διατηρούμε μια επιφύλαξη γιατί έχουν περάσει λιγότερο από 12 ώρες από όταν έγιναν οι δονήσεις, για να μπορέσουμε να πούμε αν ήταν ή αν δεν ήταν ο κύριος σεισμός. Προς το παρόν εξελίσσετα�� ομαλά η μετασεισμική ακολουθία. Έχουν γίνει δεκάδες μετασεισμοί, μικρών μεγεθών».

«Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε σήμερα, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου, στην πλευρά της Εύβοιας δηλαδή. Είναι περίπου παράλληλο προς το ρήγμα της Αταλάντης αλλά είναι πολύ μικρότερων διαστάσεων» εξήγησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Τσελέντης: «Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί μπορεί να μην είναι ο κύριος σεισμός»

«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί μπορεί να μην είναι ο κύριος σεισμός. Στην περιοχή πρέπει να αποφύγουν να μείνουν στα παλιά σπίτια για μια- δυο μέρες και να ακούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων. Καλύτερα να έχουμε το νου μας. Η περιοχή αυτή είναι επικίνδυνη και πρέπει να προσέχουμε. Η περιοχή έχει πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό. Η σεισμική ακολουθία που έχουμε γράψει μέχρι στιγμής, εμένα προσωπικά δεν με ικανοποιεί» δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας, κ. Άκης Τσελέντης, στο Πρωινό ANT1.

Λέκκας: «Δεν αποκλείεται νέος σεισμός στην ίδια περιοχή»
«Ένας σεισμός ιδίου μεγέθους είναι πιθανός, αλλά εκείνο που θεωρώ πιο πιθανό είναι ένας σεισμός της τάξης των 4,7 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι μάλιστα πολύ θετικό να εκδηλωθούν κι άλλοι μετασεισμοί ανάλογου μεγέθους ώστε να αποσβεστεί πλήρως η όλη διαδικασία» εκτιμά ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει:
«Οι δίδυμοι σεισμοί προκλήθηκαν από την ενεργοποίηση μικρών παρακείμενων ρηγμάτων του ρήγματος της Αταλάντης, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα για μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Συνεπώς αυτό που αναμένουμε είναι μικρές σεισμικές δονήσεις που μπορεί να φτάσουν έως 5,2 ή και 5,3 Ρίχτερ. Είναι θετικό ότι αποσβένεται σιγά-σιγά η ενέργεια με τους μετασεισμούς που εκδηλώνονται».
Ο κ. Λέκκας τονίζει ακόμη: «Το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει τον τελευταίο πριν από 110 χρόνια, το 1894. Από εκεί και πέρα δεν έχει προλάβει να γεμίσει ενέργεια. Γεμίζει ενέργεια κάθε 700, 800 έως και 900 χρόνια, συνεπώς έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης».

Παπαζάχος: «Δεν έχουμε καμιά ένδειξη για άμεσα επερχόμενο μεγάλο σεισμό»

Δεν έχουμε καμιά ένδειξη για άμεσα επερχόμενο μεγάλο σεισμό από τον εστιακό χώρο του Ευβοϊκού Κόλπου δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας Βασίλειος Παπαζάχος στο ΑΠΕ. Όλη η χώρα μας είναι μια σεισμογενής περιοχή κι έτσι πρέπει να μάθουμε να ζούμε, σημείωσε και πρόσθεσε πως «εκτιμήσεις κάνουμε και μεις οι σεισμολόγοι».

Αντίθετα, ο γιος του, καθηγητής σεισμολογίας το�� ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, κινήθηκε στη γραμμή Τσελέντη λέγοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τον κύριο σεισμό και πρέπει να είμαστε επιφυλακτκοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Την ίδια ώρα, ήρεμα είναι τα πράγματα στη Χαλκίδα. Παρά την ταραχή που πέρασαν οι κάτοικοι τα ξημερώματα, δεν έχουν σημειωθεί ζημιές και δεν έχουν γίνει αναφορές για τραυματισμούς, σύμφωνα με τον Υποδιοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσία Χαλκίδας, κ. Κωνσταντίνο Ρίνης.