​Συναγερμός έχει σημάνει στα φαρμακεία όλης της χώρας. Εμβόλια και φάρμακα πρώτης ανάγκης λείπουν από την αγορά, βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε αντιϋπερτασικά, αντικαταθλιπτικά και αντιδιαβητικά φάρμακα, σε φάρμακα για τη χοληστερόλη, τα αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και σε παιδικά εμβόλια. Έτσι οι ασθενείς πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν ό,τι χρειάζονται.

Βασικός παράγοντας για τις ελλείψεις, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, είναι οι παράλληλες εξαγωγές φαρμακοβιομηχανιών, φαρμακαποθηκών και χονδρεμπόρων.

Με άλλα λόγια καταγγέλλουν ότι αντί να πωλούν τα φάρμακα στην Ελλάδα, προτιμούν να τα πωλούν στο εξωτερικό, όπου είναι ακριβότερα κι έχουν μεγαλύτερο κέρδος. Μάλιστα, το θέμα έφτασε μέχρι την εισαγγελία Πρωτοδικών.

Μην μπορώντας να βρουν λύση πολλοί φαρμακοποιοί συνεργάζονται μεταξύ τους για να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων. Όπως μας λένε, δανείζεται ο ένας από τον άλλον φάρμακα, έτσι ώστε να εξυπηρετήσουν κάποιους ασθενείς που τα έχουν άμεσα ανάγκη. «Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τις ελλείψεις» απαντά ο σύνδεσμος φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Ως έκτακτο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας, ο ΕΟΦ απαγόρευσε προσωρινά τις παράλληλες εξαγωγές 26 φαρμακευτικών σκευασμάτων, επιβάλλοντας σε όσους διακινούν φάρμακα να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά και όχι στο εξωτερικό, ενώ η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική εξέταση.