​Σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το BBC, καθώς και το ρεπορτάζ που τις συνοδεύει και αφορά παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία ζουν σαν φυλακισμένοι σε ξύλινα κλουβιά, στο Κρατικό Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών και Ειδικές Ανάγκες, των Λεχαινών της Ηλείας.

Το BBC ξαναφέρνει στην επιφάνεια, ένα θέμα το οποίο πρωτοέγινε γνωστό το 2010 και είχε σοκάρει το πανελλήνιο. Σύμφωνα, λοιπόν, με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αν και έχουν περάσει 4 ολόκ��ηρα χρόνια, τα πράγματα στο ΚΕΠΕΠ, όχι μόνο δεν έχουν καλυτερέψει… αλλά έχουν γίνει χειρότερα.

_78974895_paintedcagebedandcage.jpg
Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες, όπως βλέπετε κι εσείς δείχνουν παιδιά με νοητική στέρηση να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους, σε χώρους και κρεβάτια, τα οποία μοιάζουν με κλουβιά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο δημοσιογράφος αναφέρει στο άρθρο, ότι είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες να πέφτουν θύματα κοινωνικού ρατσισμού και να μην παίρνουν την υποστήριξη, που χρειάζονται.

Οι ανατριχιαστικές εικόνες φαίνεται πως είναι μια ακόμη συνέπεια της οικονομικής κρίσης, στην χώρα μας, καθώς το προσωπικό στο ΚΕΠΕ Λεχαινών λέει πως θέλει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά, αλλά δεν υπάρχουν… τα λεφτά! Τα νούμερα είναι απογοητευτικά, μόλις έξι άτομα απαρτίζουν το προσωπικό, το οποίο φροντίζει περισσότερα από 65 παιδιά με ειδικές ανάγκες.

_78974896_duvetblurred.jpg
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν αυτά τα παιδιά στο συγκεκριμένο κέντρο, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από πέντε χρόνια, όταν μια ομάδα Ευρωπαίων αποφοίτων πέρασαν αρκετούς μήνες στο ίδρυμα ως εθελοντές.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και μια ψυχολόγος από την Πορτογαλία, η Καταρίνα Νέβες, η οποία δήλωσε: «Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα είχαμε τέτοια κατάσταση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά μου προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη ότι το προσωπικό συμπεριφερόταν σαν να ήταν κάτι συνηθισμένο».

_78974897_feedingblurred.jpg
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, που δημοσίευσε μια έκθεση- φωτιά, στην οποία έκανε λόγο για θανάτους, εξαιτίας ��ης απουσίας προσωπικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτό ήταν που οδήγησε τη διοίκηση του κέντρου περίθαλψης να κατασκευάσει αυτά τα «ξύλινα κλουβιά», για την προστασία των παιδιών. Αυτό αποφασίστηκε σαν προσωρινή λύση, μιας και η έκθεση καλούσε την κυβέρνηση να προβεί το συντομότερο σε βήματα διόρθωσης της κατάστασης, ωστόσο το ρεπορτάζ του BBC αναφέρει ότι οι αλλαγές ήταν μόνο επιφανειακές.

Κάποιες από τις ξύλινες μπάρες έχουν βαφτεί με «ζωηρά» χρώματα, ενώ υπάρχει και ένα μέρος, το οποίο είναι γεμάτο με παιχνίδια. Βέβαια, δεν υπάρχει κανείς που να παίζει ή να μιλάει με τα παιδιά, τα οποία κάθονται και παίζουν πάνω σε πλαστικά χαλάκια, ενώ κάποιος από τους υπαλλήλους, τα παρακολουθεί από την πόρτα.

_78974899_fathersonbottles.jpg
Παράλληλα, υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής και ένας βοηθός σε κάθε όροφο. Αυτό σημαίνει ότι οι δυο υπάλληλοι έχουν τη�� ευθύνη 20 παιδιών, ενώ δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός στο κέντρο.

«Αν προέκυπταν ιατρικά προβλήματα με τα παιδιά, δεν υπήρχε κανείς για να ζητήσω βοήθεια εκτός από τον Θεό», λέει μια νοσηλεύτρια.

Η ίδια θεωρεί ότι τα ξύλινα «κάγκελα» είναι αναγκαία: «Αγωνιστήκαμε για να έχουμε αυτά τα εγκλωβισμένα κρεβάτια για να δίνουμε στα παιδιά περισσότερη ελευθερία. Πριν από αυτό ήταν μονίμως δεμένα χειροπόδαρα στα κρεβάτια τους».

bbc708.jpg
Ο γιατρός Γιώργος Γώτης, ο οποίος εργάζεται εθελοντικά στο κέντρο λέει στο BBC, ότι θεωρεί το κέντρο περίθαλψης ένα από τα καλύτερα ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως ο ίδιος εξηγεί, τα ακριβά κρεβάτια με τα ειδικά κλουβιά κατασκευάστηκαν για να προφυλάσσουν τα παιδιά από αυτοτραυματισμούς, με το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό.

Την ίδια στιγμή, η νέα διευθύντρια του κέντρου Τζίνα Τσουκαλά, η οποία υποστηρίζει ότι δεν έχει πληρωθεί εδώ και έναν χρόνο, αναφέρει ότι δεν παραιτείται επειδή νιώθει υποχρέωση για τα παιδιά που μένουν εκεί.

_78974898_director.jpg
«Προφανώς δε θα έπρεπε να έχουμε κλουβιά, αλλά είναι αδύνατο για εμάς να τα καταφέρουμε χωρίς αυτά με τόσο λίγο προσωπικό. Κάποιοι από τους ενοίκους έχουν αυτοκαταστροφικές τά��εις ή μπλέκουν σε καυγάδες και έτσι με συμβουλή γιατρού πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα ξύλινα διαχωριστικά. Αλλά τα παιδιά παρόλα αυτά είναι ελεύθερα να επικοινωνούν και σε κάποιο βαθμό να αλληλεπιδρούν».

Πάντως, ο εκπρόσωπος διεθνούς οργανισμού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανθρώπων με νοητική αναπηρία (MDAC), Στίβεν Άλεν, τονίζει στο BBC ότι τα κλουβιά δεν προορίζονται για την προστασία των παιδιών, αλλά του προσωπικού.

_78974900_andonis.jpg
«Βασίζονται σε ένα μοντέλο φροντίδας που έχει να κάνει με εξαναγκασμό, περιορισμό και πιο εύκολη διαχείριση των ατόμων με αναπηρία, όχι με τη μεταχείρισή τους ως ανθρώπινα όντα με δικαιώματα».

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός αναφέρει ότι παρόμοια «κλουβιά» χρησιμοποιούν επίσης, η Τσεχία και η Ρουμανία.