​Παρέλαση μεγαλογιατρών δημοσίων νοσοκομείων από τα ανακριτικά γραφεία προοιωνίζεται η νέα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος δυο στελεχών μεγάλης εταιρίας διάθεσης ιατρικών προϊόντων σε νοσοκομεία που φέρονται να είχαν στήσει μπίζνες εκατομμυρίων σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Η υπόθεση ουσιαστικά άνοιξε κατά τύχη αφού όλα ξεκίνησαν από την δικογραφία για τις μίζες που σκορπούσε στην Αθήνα η εταιρία ορθοπεδικών DEPUY, με κατηγορούμενους μεγαλογιατρούς του ΕΣΥ.

Εκεί στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια κατηγορούμενου γιατρού βρέθηκαν έγγραφα για εμβάσματα και από την συγκεκριμένη εταιρία ορθοπεδικών. Κοινώς κάποιοι φέρονται να τα «έπαιρναν» και από τους ανταγωνιστές της DePuy.

ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Η νέα υπόθεση λοιπόν φαίνεται πως αφορά σε εισαγωγή και (προφανώς υπερκοστολογημένη )πώληση ιατρικών προϊόντων με πρωταγωνιστές στελέχη εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο και εκατοντάδες γιατρούς που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία.

Ήδη η εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος δυο στελεχών της επίμαχης εταιρίας ενώ ερευνάται και ο ρόλος γιατρών δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να εντοπιστούν στοιχεία που θα είναι ικανά να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον εισαγγελέα Γιώργο Καλούδη ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της «ενεργητικής δωροδοκίας κατ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου από δράστες οι οποίοι πέτυχαν όφ��λος που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ εξακολούθηση και κατ επάγγελμα από κοινού και κατά μόνας».

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι υπεύθυνοι της εταιρείας φέρονται να είχαν στήσει ολόκληρο δίκτυο στα δημόσια νοσοκομεία μέσω του οποίου πλήρωναν γιατρούς προκειμένου να προωθούν συγκεκριμένο ιατρικό υλικό.

Την υπόθεση θα χειριστεί τακτικός ανακριτής ο οποίος καλείται να ρίξει φως στα πρόσωπα των γιατρών αλλά και των υπευθύνων δημόσιων νοσοκομείων που ενδεχομένως εμπλέκονται. Στην περίπτωση που προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία τότε θα ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία. Πληροφορίες λένε πως θα περάσει από το γραφείο του ανακριτή η μισή Ελλάδα σε ιατρικό προσωπικό.

BEST DOCTORS

H υπόθεση DePuy πάντως βρίσκεται ήδη στην ανάκριση και οι ανακριτές διαφθοράς, φέρονται εδώ και μήνες να έχουν στα χέρια τους τη λίστα των «best doctors» που περιλαμβάνει τα ονόματα 10 μεγαλογιατρών δημοσίων νοσοκομείων που φέρονται να εισέπρατταν μίζες έως και 20% της αξίας ορθοπεδικών ειδών από την εταιρία De Puy , τα οποία υπερκοστολογούνταν σε βάρος των ασθενών και του δημοσίου.

Υπό κατηγορία βρίσκονται τουλάχιστον τριάντα πρόσωπα , μεταξύ των οποίων δέκα γιατροί από διάφορα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, στελέχη εταιριών παροχής συμβουλών, αλλά και στελέχη της εταιρίας De Puy.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει σειρά κακουργηματικών πράξεων κατά περίσταση για απάτη, συνέργεια και ηθική αυτουργία στην απάτη, δωροδοκία (αδικήματα με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου) και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι αξιόποινες πράξεις φέρονται να έχουν τελεστεί το διάστημα μεταξύ 2000 - 2006 και η ζημιά ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ με βάση την υπερκοστολόγηση των ιατρικών ειδών αλλά και τα "δώρα" που φέρονται να καταβλήθηκαν σε μετρητά στους κατηγορουμένους γιατρούς.

Από τη διασταύρωση των στοιχείων υπολογίζεται ότι τα ορθοπεδικά είδη διατίθεντο υπερκοστολογημένα από την εταιρία κατά 35% ενώ με βάση τα τιμολόγια που βρέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών η μίζα ανέρχεται σε 20%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εμπλεκόμενες εταιρίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν λίστες που τιτλοφορούνταν "best doctors", με συγκεκριμένα ονόματα γιατρών και αριθμούς πωλήσεων.

��τη συνέχεια οι αρχές έλεγξαν ένα προς ένα τα τιμολόγια των γιατρών των δημοσίων νοσοκομείων που βρίσκονταν ψηλά στη λίστα, ενώ κατά τον εσωτερικό έλεγχο εντόπισαν ανταλλαγή e-mail μεταξύ γιατρών και υπευθύνων των ελεγχόμενων εταιριών.