​Ένα φωτεινό στεφάνι γύρω από το φεγγάρι παρατήρησαν χθες οι αναγνώστες του star.gr και έσπευσαν να το συζητήσουν στα social media εκφράζοντας το θαυμασμό τους αλλά και την απορία περί τίνος πρόκειται.

Το star.gr σας δίνει την απάντηση: Πρόκειται για ένα οπτικό φαινόμενο που ονομάζεται Άλως και προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του σεληνιακού φωτός (ή ηλιακού) πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών.

Επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα (Cirrostratus).

DSC_0309 resized.jpg
Με τον όρο «άλως» παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης). Στη πρώτη περίπτωση ο κύκλος έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό. Πολύ σπάνια παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως.

Ανάλογα όμως της θέσης του Ήλιου ή της Σελήνης, το φαινόμενο της άλω μπορεί να συνοδεύεται και με άλλα συναφή φαινόμενα όπως στήλες, φωτεινός σταυρός, περιζενιθιακό τόξο κ.ά.