​Αποζημίωση-μαμούθ που ξεπερνά τα 1,2 εκατ. ευρώ θα καταβάλει τελικά νοσοκομείο στην Καλαμάτα στην οικογένεια 26χρονης, η οποία κατέληξε δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού της, εξαιτίας τραγικού ιατρικού λάθους, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ολέθριο ιατρικό σφάλμα έγινε πριν από 14 χρόνια και αφορούσε τη γέννηση ενός εμβρύου με καισαρική τομή (λόγω ισχιακής προβολής) με επέμβαση που έγινε από ειδικευόμενους ιατρούς υπό την εποπτεία του διευθυντή του νοσοκομείου.

Η γυναίκα είχε σοβαρές ενοχλήσεις τις επόμενες μέρες στο σπίτι της, με εμετούς, ναυτίες, υψηλό πυρετό χωρίς να διαγνωστεί το πραγματικό πρόβλημα, καθώς εντοπίστηκε λιθίαση νεφρού, πιθανή απόφραξη ουρητήρα κ.λπ. που αντιμετωπίστηκε με αντιβίωση.

Ωστόσο, με τον θάνατό της λίγες μέρες μετά, η νεκροψία έδειξε ότι μετά την καισαρική τομή οι γιατροί ξέχασαν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας υπόλειμμα πλακούντα (διαστάσεων 7Χ6Χ1,2cm) που προκάλεσε διάχυτη σηψαιμία και κατέληξε σε σηπτικό σοκ.

Να σημειωθεί ότι από τότε η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.

Ο διευθυντής καταδικάστηκε το 2006 πρωτόδικα σε 3,5 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία εξ αμελείας που τελικά μειώθηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας, κάνοντας δεκτές τις αγωγές οκτώ συγγενικών της προσώπων, επιδίκασε αρχικά χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη (λόγω ψυχικής οδύνης) ποσό που προσέγγιζε τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Το Νοσοκομείο προσέβαλε την πρωτόδικη απόφαση με έφεση υποστηρίζοντας ότι τα ποσά που επιδικάστηκαν (σε σύζυγο, γονείς, 3 παιδιά, αδελφό κ.λπ.) είναι εξωπραγματικά και πρωτοφανή και ότι δεν θα ανακουφίσουν τους συγγενείς από τον πόνο αλλά θα τους κάνουν πλούσιους!

Το Δ. Εφετείο Τρίπολης μείωσε τη χρηματική ικανοποίηση περίπου στο μισό, ενώ απέκλεισε από τα πρόσωπα της οικογένειας που δικαιούνται αποζημίωση την πεθερά, στην οποία το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ποσό ύψους 200.000 ευρώ.

Το Α' τμήμα ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Ν. Σακελλαρίου (εισηγητής Χ. Κομνηνός) ανέτρεψε την εφετειακή απόφαση, κρίνοντας ότι στην έννοια της οικογένειας και των εγγύτερων συγγενών του θύματος που μπορούν να ζητήσουν χρηματική ικανοποίηση γιατί δοκιμάστηκαν ψυχικά από την απώλειά του συγκαταλέγεται και η πεθερά, ως συγγενής εξ αγχιστείας α' βαθμού.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η αποζημίωση αποσκοπεί στην ηθική παρηγοριά και την ψυχική ανακούφιση των μελών της οικογένειας από τον πόνο και είναι αδιάφορο εάν συζούσαν με το θύμα ή διέμεναν χωριστά.