Εκτεθειμένοι στον Έμπολα αισθάνονται ότι είναι οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας αλλά και στον τομέα υγείας αφού όπως λένε έρχονται σε επαφή καθημερινά με μετανάστες.

«Αυτό που ζητάμε είναι η αυτοπρόσωπη και επιτόπια παρουσία υγειονομικών κλιμακίων στις λιμενικές αρχές προκειμένου να γίνει μια σε βάθος ενημέρωση του προσωπικού αναφορικά με την πραγματική διάσταση του φαινομένου και την παροχή οδηγιών για τις ενδεικνυόμενες ενέργειες και την ορθή χρήση του υγειονομικού υλικού για την εξάλειψη και του παραμικρού κινδύνου.» αναφέρει στην κάμερα του Star ο Οργανωτικός Γραμματέας Π.Ε.Α.Λ.Σ., Γιώργος Φύκας.

«Πως μπορούν να προετοιμαστούν τα νοσοκομεία από την υποχρηματοδόστηση και την υποστελέχωση; Δεν μπορούν να προμηθευτούν υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό και το προσωπικό βρίσκεται κάτω των ορίων ασφαλείας και τα πρώτα θύματα στην Ευρώπη είναι υγειονομικό προσωπικό.» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και πρόσθεσε «Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν καν γάντια και μάσκες πόσω μάλλον τα πιο εξειδικευμένα απαραίτητα προστατευτικά μέσα που χρειάζονται γι' αυτόν τον ιό. Ταυτόχρονα δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Στην περίπτωση παραπάνω του ενός κρούσματος θα αντιμετωπίσουμε σημαντικό πρόβλημα.»

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πιθανότητα να εμφανιστεί στην Ελλάδα κάποιο κρούσμα είναι μικρή ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος.

«Στην Ελλάδα προχωρούμε όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός υγείας όλες τις διαδικασίες στον έλεγχο τον τράνζιτ πτήσεων από κάποιες πτήσεις που μας έρχονται από την Αφρική. Τα νοσοκομεία μας ενημερώνονται και θα ενημερώνονται συνεχώς.» υπογραμμίζει ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Παναγιώτης Ευσταθίου.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί πάνω 9.000 περιστατικά παγκοσμίως με τους θανάτους να φτάνουν στους 4.500.