Ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πατρών στη δίκη του δεύτερου βαθμού, πρότεινε να καταδικαστούν οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορουμένους για τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ηλεία, το καλοκαίρι του 2007, που είχαν τραγικό απολογισμό 49 νεκρούς, και χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης καμμένα.

Συγκεκριμένα, ο Εισαγγελέας, Ευρυπίδης Νικολάου πρότεινε να καταδικαστούν ο τότε νομάρχης Χαράλαμπος Καφύρας, ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Πανταζής Χρονόπουλος, ο δασοφύλακας Μίνθης Παναγιώτης Τσούρας και η ηλικιωμένη Σοφία Νικολοπούλου από το Παλαιοχώρι, απ' όπου είχε ξεκινήσει η φωτιά. Αντίθετα, πρότεινε την απαλλαγή του Διοικητή της Πυροσβεστικής Κρεστένων Νίκου Μιχαλόπουλου.

Στην απολογία του ο πρώην Νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, ισχυρίστηκε πως έγιναν λάθη από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τις τοπικές κοινωνίες αλλά κανείς δεν περίμενε τέτοια βιβλική καταστροφή, τονίζοντας ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επικινδυνότητα εκείνων των 24 ωρών.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο πρώην Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, ο οποίος ανέφερε: «Οι φωτιές ήταν αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, καθώς σε πολύ κοντινές αποστάσεις ακούγονταν εκρήξεις και σημείωσε ότι σε μία περίπτωση βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός. Αν δει κανείς τα μέτωπα που είχαν σχηματιστεί ήταν όλα μια ευθεία και υπήρχε απόσταση στο ένα από το άλλο. Δεν υπήρξε καμιά δυνατότητα παρέμβασης, γιατί όλα αυτά ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο»

Να θυμίσουμε ότι σε πρώτο βαθμό, ο κ. Καφύρας, η κ. Νικολοπούλου, ο κ. Χρονόπουλος και ο κ. Τσούρας είχαν καταδικαστεί σε 10 χρόνια με αναστολή, ενώ στον κ. Μιχαλόπουλο είχε επιβληθεί ποινή 5 ετών με αναστολή.