​Οι εξειδικευμένοι δύτες και οι βατραχάνθρωποι του πολεμικού ναυτικού που φιλοδοξούν να ανακαλύψουν νέα σημαντικά ευρήματα από το πλοίο του 70 π.χ, το οποίο βυθίστηκε στη θάλασσα των Αντικυθήρων γεμάτο αρχαιολογικούς θησαυρούς έχουν δύο μεγάλους συμμάχους: το διαστημικό σκάφανδρο «Exosuit» και ένα υπερσύγχρονο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που επιτρέπει τη «real time» αναμετάδοση της έρευνας.

«Σ΄αυτό το ναυάγιο εφαρμόζεται η πιο σύγχρονη τεχνολογία της εποχής», είπε ο επικεφαλής της εναέλιας ανασκαφής, Θεοτόκης Θεοδούλου.

Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες ��ου επικρατούν στην περιοχή και οδήγησαν την αποστολή στα πρόθυρα της αναβολής, τρεις από τους δύτες κατάφεραν τελικά να βουτήξουν με το «Exosuit» σε βάθος 60 μέτρων.

«Τα δεδομένα της έρευνας από τη στολή μεταφέρονται στο σκάφος κι από κει με τα προηγμένα δίκτυα νέας γενιάς 4G του ομίλου ΟΤΕ αναμεταδίδονται ζωντανά σε όλον τον κόσμο», ανέφερε ο Διευθυντής Δικτύου Πρόσβασης Ομίλου ΟΤΕ, Γιώργος Ονόπας.

«Το ναυάγιο φαίνεται ότι παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, είχαμε την τύχη να το χαρτογραφήσουμε. Μέχρι τώρα κανένας δεν το ήξερε, ούτε κι ο ίδιος ο Κουστό, ξέρουμε ότι υπάρχουν ευρήματα μέσα στο βυθό», τόνισε η προϊστάμενη εφορείας εναέλιων αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορ��ες το πρώτο μέρος της έρευνας θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, ενώ οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές νέας γενιάς του ΟΤΕ και της Cosmote θα παραμείνουν στη διάθεση των κατοίκων της περιοχής.