​Η είδηση του άδικου χαμού των τριών οπλιτών στο στρατόπεδο του Βόλου κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης, από έκρηξη που προκάλεσε οβίδα βύθισε στο πένθος τις οικογένειες τους, συγκλόνισε το Πανελλήνιο και γέμισε θλίψη τις ένοπλες δυνάμεις και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού αναφέρει πως «στα θύματα του δυστυχήματος θα απονεμηθεί Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο».

Το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως που θα απονεμηθεί στον 34χρονο ΕΠΟΠ λοχία Αναστάσιο Μεζάλα, τον 33χρονο ΕΠΟΠ λοχία Γιώργο Ορφανίδη και στον 19χρονο δεκανέα Φώτη Ανδρικόπουλο, «απονέμεται στο στρατιωτικό προσωπικό σε εξαι��ετικές περιπτώσεις, εν ζωή ή μετά θάνατο, για τέλεση εξόχων πράξεων αποκλειστικώς εν καιρώ ειρήνης, οι οποίες δεν σχετίζονται κατ' ανάγκη με τα στρατιωτικά πράγματα και οι οποίες τελέσθηκαν εντός ή εκτός των πλαισίων διατεταγμένης υπηρεσίας» και που αφορούν:

-Στην τέλεση πράξεως αυτοθυσίας.

-Σε θάνατο ή βαρύ τραυματισμό από ατύχημα, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.

-Σε ενέργεια που υπερβαίνει κατά πολύ την εκτέλεση του καλώς εννοούμενου καθήκοντος και επισύρει ανεπιφύλακτα το θαυμασμό και την εκτίμηση της κοινής γνώμης.

-Σε πράξη, για την τέλεση της οποίας η ζωή του προτεινομένου εξετέθη αποδεδειγμένα σε προφανή και άμεσο κίνδυνο.

Υπενθυμίζουμε πως σήμερα με τιμές και αγήματα θα γίνουν οι κηδείες και των τριών ανδρών.

Πληροφορίες βικιπαιδεια