​Η νέα αρχαιολογική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, στον υποθαλάσσιο χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων, έχει φέρει στο φως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένα χάλκινο δόρυ μήκους 2 μέτρων και 20 εκατοστών, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια άγκυρα, τμήμα σκελετού κλίνης, και μια συστάδα αγγείων. Το δόρυ μάλιστα φαίνεται ότι δεν συνδέεται με κανέναν α��ό τους ήδη γνωστούς θησαυρούς του ναυαγίου.

«Οι εικόνες οι οποίες αναμένονται θα είναι εντυπωσιακές. Στον κόσμο βέβαια κάνει εντύπωση γιατί αυτή δεν είναι μια απλή έρευνα είναι μια έρευνα αρχαιολογική που υποστηρίζεται από την σύγχρονη τεχνολογία και είναι ένα ναυάγιο το οποίο δεν είναι κοινό- είναι ένα ναυάγιο που μέχρι τώρα δεν έχει αποκαλυφθεί.», είπε η προϊστάμενη εφορείας εναέλιων αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι.

Το ναυάγιο είχε ανακαλυφθεί τυχαία από σφουγγαράδες το 1900 και τότε είχαν έρθει στην επιφάνεια ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων και μοναδικά αριστουργήματα όπως το άγαλμα του εφήβου των Αντικυθήρων, «θησαυροί» που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρ��ν, εξακολουθεί να γοητεύει τους επιστήμονες με τα μυστικά που αποκαλύπτει. Θεωρείται ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα. Πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής, και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων. Είναι ένας μηχανισμός με δεκάδες οδοντωτούς τροχούς, μεγάλης ακριβείας, που περιστρέφεται γύρω από πολλούς άξονες, όπως στα μηχανικά ρολόγια.

Τα ευρήματα που έχουν ανασυρθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι το φορτηγό πλοίο το οποίο ναυάγησε στα ανοιχτά του νησιού, δεν μετέφερε μόνο τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αλλά και πολλά άλλα αντικείμενα.

Όπως όλα λοιπόν δείχνουν οι αρχαιολόγοι βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη ενός νέου «θησαυρού».